dinsdag 16 mei 2023

Rode spoorbloem - Centranthus ruber

  





Op de muren van het sas van de Coupure te Brugge groeien enkele mooie exemplaren van de rode spoorbloem. Ze beginnen nu (half mei) te bloeien. Hij wordt ook wel de “rode valeriaan” genoemd.

 

De Rode spoorbloem - Centranthus ruber 'Coccineus', ook wel Rode Valeriaan genoemd, is een langbloeiende kruidachtige vaste plant uit de Kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae). Deze tuinplant is te herkennen aan de kruisgewijs tegenoverstaande blauwgroene bladeren, die naarmate het punt van het blad nadert steeds spitser wordt. Ze bloeien uitbundig en langdurig en ze zijn een trekpleister voor allerlei insecten, zoals vlinders, bijen en hommels.

 

De naam kreeg de plant vanwege de gespoorde bloemkroon. De kroonbladen zijn vergroeid tot een kroonbuis. Aan de onderzijde daarvan hebben de bloemen een spoor – een hol, conisch uitsteeksel.

Bladeren verspreiden bij kneuzing een eerder onaangename geur. 




 

Hier zijn enkele belangrijke kenmerken en kenmerken van de rode spoorbloem:

 

Rode valeriaan is een kruidachtige vaste plant die doorgaans 60-100 centimeter hoog wordt. Het heeft rechtopstaande, vertakte stengels met grijsgroene bladeren die lancetvormig en tegenovergesteld gerangschikt zijn.

 

De plant produceert clusters van kleine, geurige bloemen aan de uiteinden van de stelen. De bloemen zijn buisvormig en hebben vijf bloembladen, die meestal dieproze, rood of soms wit van kleur zijn. Ze bloeien van de late lente tot de vroege zomer en trekken bestuivers zoals bijen en vlinders aan.

 

Centranthus ruber staat bekend om zijn vermogen om te gedijen in een breed scala van groeiomstandigheden. Het wordt beschouwd als een winterharde plant en kan droogte, hitte en slechte bodemgesteldheid verdragen. Hij wordt daarom ook vaak gebruikt in rotstuinen of als borderplant.

 

Rode valeriaan geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond en volle zon, maar kan halfschaduw verdragen. Het is relatief onderhoudsarm en kan onder gunstige omstandigheden zelf zaaien. Het afsterven van gebruikte bloemen kan langdurige bloei stimuleren en desgewenst zelf zaaien voorkomen.




 

Men vermoedt dat rode valeriaan geneeskrachtige eigenschappen heeft, vooral als kalmerend middel of als remedie tegen spijsverteringsproblemen.

Wat velen niet weten is dat de spoorbloem ook perfect culinair gebruikt kan worden. Zowel de bladeren als de bloemen en de wortels zijn eetbaar. Je kan de bladeren makkelijk door de salade halen of opstoven. Van de wortels kan je bijvoorbeeld lekkere soep maken.

 

Het is belangrijk op te merken dat hoewel Centranthus ruber een prachtige plant is, hij in sommige regio's invasief kan zijn, vooral in gebieden met gunstige groeiomstandigheden. Voordat u het in uw tuin introduceert, is het van essentieel belang om het invasieve potentieel ervan te onderzoeken en de lokale regelgeving en aanbevelingen in overweging te nemen.

 

Disclaimer:

 

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.

Geen opmerkingen: