dinsdag 16 mei 2023

Winterpostelein - Claytonia perfoliata

 



Een klein gewas met prachtig groene kleur, lekker knapperige, sappige blaadjes op steeltjes en bomvol vitamine C en ijzer; winterpostelein!

Winterpostelein behoort tot de Posteleinfamilie, Portulacaceae. De naam Claytonia komt van John Clayton, een botanicus uit de 17e eeuw. De naam perfoliata is afgeleid van de manier waarop de stengel twee bladeren doorboort.
Verwar winterpostelein niet met postelein (Portulaca oleracea). Die stamt waarschijnlijk uit India, maar het wordt al eeuwenlang als groente gekweekt. Winterpostelein behoort tot dezelfde familie, maar tot een ander geslacht. De winterpostelein komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika maar is verwilderd in West-Europa.


Winterpostelein – de naam zegt het eigenlijk al – is helemaal niet vorstgevoelig. Integendeel… Eens je het in je tuin hebt, vormt het elk jaar spontaan een winterdekentje.

De doorboorde schotelvormige bladeren onder de bloeiwijze met witte bloemen maken meteen duidelijk dat je te maken hebt met Witte winterpostelein. De planten overwinteren als rozet waarin de ruitvormige bladeren met lange stelen staan. Als ze gaan bloeien ontstaan in de oksels van deze vlezige rozetbladeren bloeistelen die onder de bloeiwijze een doorboord blad lijken te hebben.
Voor velen, misschien ook voor u, is het niet meer dan een vervelend onkruid! Maar toch doet dit het kruid onrecht aan.

Hij is lekker om te eten en zit vol vitamine C. Winterpostelein bloeit aan het begin van de lente, soms zelfs al in de winter, met kleine witte bloemetjes. Daaronder bevindt zich een schotelvormig blad. Een koude winter kan hij makkelijk overleven.
Postelein is heel rijk aan vitamine C, ijzer en is een van de beste plantaardige bronnen van omega 3 vetzuren. Heel gezond dus. Postelein bevat het ook oxaalzuur. Dat merk je aan stroeve tanden, net als bij rabarber. Dit onttrekt kalk aan het skelet dus je moet het niet te vaak eten.


Winterslaatje
Winterpostelein, rauw samen met veldsla, enkele sneetjes rauwe champignon, bestrooid met geroosterde pompoenpitten vormen een heerlijk slaatje. Af te werken met vinaigrette.
Je kan winterpostelein rauw gebruiken in een diverse winterse salades. Ook geschikt om te roerbakken of in een stamppot (slinkt behoorlijk, net zoals spinazie).


Disclaimer:
"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden. “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord.

Geen opmerkingen: