zaterdag 20 mei 2023

Smalle weegbree - Plantago lanceolata

 


Smalle weegbree is een geslacht uit de weegbreefamilie (Plantaginaceae).

 

Er bestaan verschillende soorten weegbree. Onder de Weegbreesoorten is er ook een die tamelijk smalle tot lancetvormige bladeren heeft. Deze bladeren lijken daardoor nog meer op de parallel nervige bladeren van de lelieachtigen dan de bladeren van grote en ruige weegbree.

Weegbree is één van de meest verspreide planten ter wereld. Waar je ook komt, er is een grote kans dat je het kruid zult tegenkomen.

 

Bij velen is weegbree wel bekend als het kruid dat kan helpen om de irritatie van brandnetelprikken weg te nemen. Maar hij kan veel meer! 

 

Sinds de oudheid veel gebruikt als geneeskrachtig kruid, maar vandaag de dag gedroogde kruid nog steeds medicinaal gebruikt (FLEISCHHAUER, ET.AL., 2017, pp. 14-15). Weegbree werkt verfrissend, reinigend en antibacterieel. Uitwendig wordt de weegbree gebruikt bij insectensteken, verbranding, zwelling, ontstekingen en verwondingen. Bij de eerste hulp kan een hand gekneusde bladeren worden gebruikt bij insectensteken en om bloed te stelpen bij wonden. Bij oogontsteking werkt een aftreksel van weegbree en inwendig helpt de weegbree bij ontstekingen mond en keel en verlicht het klachten luchtwegen. De plant wordt gebruikt bij ontstekingen urinewegen of maagslijm en spastische darm. 

Bron en meer informatie: https://www.hunebednieuwscafe.nl/2019/02/smalle-weegbree-plantago-lanceolata/

 

 


Bereid de weegbree net als spinazie. Weegbree is lekker in eiergerechten, als broodbeleg en lekkere decoratie, kan worden ontsapt en verwerkt worden in sterke drank. Bloemen zijn te plukken in mei tot juli en te eten als snack, lekker door de salade, te stoven en in te maken in azijn of olie. Zaden zijn lekker als smaakmaker in groentegerechten en te verzamelen van augustus tot oktober. Uit de zaden is olie te persen en deze olie is lekker op toast of in de salade. Van oktober tot april kan de wortel worden geoogst. Wortel kan fijngesneden en samen met andere groenten in vullingen worden verwerkt in bladerdeeg en taarten. De smaak lijkt op champignon, met name de bloemen.

 

Wanneer men het blad doorbreekt ziet men duidelijk de uitspringende nerven of vaatbundels. Het was vroeger (en ook nu nog?) een kinderspelletje om elke nerf die goed waarneembaar tevoorschijn kwam als orakel te beschouwen, om te weten te komen hoe lang men zou leven.

 

Elke uitspringende vaatbundel gold voor tien jaren. Een ander spelletje was op hetzelfde doorbreken van het blad gebaseerd, maar dan wees het aantal uitstekende nerven aan hoeveel maal men gelogen had. De huwbare meisjes zagen aan het aantal hoeveel kinderen zij hun toekomstige echtgenoot zouden schenken.

 

De bladeren zijn bij de meeste soorten parallel nervig. Bij de meeste in West-Europa voorkomende soorten staan de bladeren in een bladrozet bij elkaar. De planten kunnen goed tegen betreding.

 

De grote weegbree is namelijk door de Europeanen onopzettelijk over de gehele wereld verspreid. Dit ging gemakkelijk want de kleverige - vooral de vochtig geworden - zaden bleven overal aan hangen... De Indianen noemden de plant zelfs "De voetstap van de blanke", omdat hij overal werd gevonden waar de Europeanen geweest waren.




 


Bronnen: 

Plantago major/minor/lanceolata. In: Zelfgemaakte bereidingen met geneeskrachtige kruiden. McIntyre A. Deltas 2009:118


Onkruiden herkennen. Glas H. Boerderij; Reed Business, Doetinchem 2008:174-176
http://dnhofvandetoekomst.nl/wp-content/uploads/2015/05/Alles-over-de-Weegbree.pdf

 

Een interessant artikel over smalle weegbree is te vinden op:

 

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/108090-de-geneeskracht-van-smalbladige-weegbree.html

 

 

 

Disclaimer:

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.

 

 


Geen opmerkingen: