vrijdag 19 mei 2023

Slaapkamergeluk - Soleirolia soleirolii




Slaapkamergeluk is een vaste plant die – een beetje merkwaardig - behoort tot de brandnetelfamilie (Urticaceae). Maar je hoeft niet bang zijn om geprikt te worden, want het heeft geen brandharen, zoals echte netels.


De plant komt van nature voor op Corsica, de Balearen, Sardinië en in het Middellandse Zeegebied. In Vlaanderen is de soort verwilderd. De plant wordt ook gebruikt als kamerplant en is als dusdanig soms te koop in tuincentra. Het is dus een ‘tuinvlieder’.

 

Deze naam verwijst trouwens niet naar het romantische karakter van deze plant. Het is wel een verwijzing naar de favoriete standplaats: een eerder frisse ruimte waar flink wat halfschaduw te vinden is. De ideale plant dus voor je slaapkamer!

 

Slaapkamergeluk vormt een heerlijke biotoop voor allerlei kleine trottoirbewoners: vrolijke hordes groene blaadjes op beschaduwde oude klinkers of tegels. Echt op de stoep zul je het waarschijnlijk niet snel tegenkomen, want slaapkamergeluk heeft een voorkeur voor een wat beschutte, schaduwrijke standplaats, die best een beetje vochtig mag zijn, al is dat laatste niet echt een vereiste. Op de hoek van de Sint-Annestraat en de Sint-Annarei heeft hij het heerlijk naar zijn zin. Om het hoekje groeit er zelfs nog meer, op een plekje waar het nauwelijks door de zon wordt beschenen.

 

De stengels kruipen daar over de grond en wortelen op de knopen. Ze kunnen dan meterslang worden en het plantje kan al vlug de hele bodem bedekken. Tuiniers zullen slaapkamergeluk vast een woekeraar noemen, ook al omdat het plantje zich lastig laat bestrijden, want elk stukje stengel dat na verwijderen achterblijft, kan weer uitgroeien tot een nieuwe plant.

 

Van oorsprong komt slaapkamergeluk voor op de eilanden in het westen van de Middellandse Zee, en met het warmer worden van het klimaat kan het zich ook bij ons handhaven. Vandaar dat we het steeds vaker in tuinen en straten zien verschijnen, vooral in stedelijke gebieden zoals Brugge, want daar is het een paar graden warmer dan op het platteland. Die paar graden kunnen net het verschil maken. Betrouwbaar winterhard is het plantje niet, en serieuze vorst van meer dan tien graden zal het vrijwel zeker niet overleven.



Disclaimer:

 

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.

Geen opmerkingen: