vrijdag 19 mei 2023

Klein glaskruid - Parietaria judaica

 


Over klein glaskruid hebben we het ook al wel eerder gehad.

De standplaats van klein glaskruid is wel heel opvallend: op oude stadsmuren en kademuren, maar ook tegenaan gevels, langs stoepranden, zelfs in kelderroosters vind je het in Brugge vaak terug. 
Opmerkelijk zijn de piepkleine bloemetjes. (Zie foto)



 

Het is dan een sterk vertakte laag blijvende plant met bladeren die meestal kleiner zijn dan 5 cm. Ze hebben een gladde rand en eindigen in een spitse punt. De stengels zijn op doorsnede niet hol. Daardoor onderscheidt het klein glaskruid zich van het groot glaskruid dat wel een holle stengel heeft. 

Er zijn inderdaad twee inheemse soorten glaskruid: groot glaskruid (Parietaria officinalis) en klein glaskruid (Parietaria judaica).  De soortnaam ‘officinalis’ van het groot glaskruid verraadt dat die plant vroeger medicinaal gebruikt werd. Het zou vooral als diureticum (urinedrijvend middel) gebruikt zijn.


Klein glaskruid is een vaste plant die behoort tot de brandnetelfamilie. De soort heeft zich verspreid vanuit het Middellandse Zeegebied en de Europese westkust. In Noord-Amerika wordt het als een onkruid beschouwd. 

 

Klein glaskruid dankt zijn naam aan het feiten dat het vroeger werd gebruikt om glas en metaal te poetsen, de plant is om die reden ook wel gekweekt. Het stuifmeel bevat sterke allergenen en kan daardoor een allergische reactie veroorzaken.

 

Volgens Wikipedia zou het kruid vroeger ook gebruikt zijn om ‘metheglines’, gekruide medes (honingwijnen) mee te bereiden. Overigens kan ik me nauwelijks voorstellen dat het kruid de smaak van de honingwijn erg ten goede komt. Het is absoluut geen aromatisch kruid, hooguit kan je er een wat bittere smaak in ontdekken. 


Lees ook: 

https://annetanne.be/kruidenklets/2011/09/27/parietaria-officinalis/)

En

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/121598-de-geneeskracht-van-groot-glaskruid.html




 

 

Disclaimer:

 

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.


Geen opmerkingen: