donderdag 18 mei 2023

Steenbreekvaren - Asplenium trichomanes


 

Op een oude muur in de Balstraat in Brugge (recht tegenover het museum voor Volkskunde) is een heel mooi exemplaar te vinden van de Steenbreekvaren.

 

Steenbreekvaren is een kleine varensoort die behoort tot het geslacht Asplenium  uit de streepvarenfamilie.

 

De soortaanduiding ‘trichomanes’ komt van het Griekse ‘trichio’ en ‘manos’ en betekent respectievelijk ‘haar’ en ‘dun’. Deze dunne haartjes zijn te zien op de sporen.

Het ‘steenbreek’ in de Nederlandse naam moeten we niet echt letterlijk nemen; dit varentje breekt echt geen stenen! De naam staat in verband met het feit dat deze plant vaak in scheuren van muren groeit.

 

Veel buitenlandse namen van deze varen hebben het woord “haar” in de naam: Maagdenhaar, English maidenhair of trichomanes, Duitse Jungfrauenhaar, Frans capillaire en trichomane. Die naam heeft het te danken aan de vele zwart glanzende steeltjes als fijne haartjes.

 

Het is een compacte varen met delicate bladeren. De bladeren zijn typisch donkergroen en hebben een driehoekige vorm van ongeveer 10-30 centimeter lang. Ze hebben een kenmerkend waaierachtig uiterlijk, bestaande uit verschillende kleine blaadjes die aan een centrale stengel zijn bevestigd.

Deze varensoort groeit in verschillende habitats, waaronder rotsspleten, muren, kliffen en rotsachtige hellingen. Het heeft een voorkeur voor schaduwrijke en vochtige omgevingen. Hij kan zich ook aanpassen om te groeien op mortel van  oude muren.

 

De plant is vrij gevoelig voor droogte en mijdt felle zonbestraling. In bepaalde streken van bijvoorbeeld België en Frankrijk is de plant zeker niet zeldzaam.

 

In de traditionele geneeskunde worden sommige varens, waaronder Asplenium trichomanes, gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen. Het kruid werd aangewend bij ziekten van de milt. Het is echter belangrijk op te merken dat de effectiviteit en veiligheid van deze traditionele toepassingen niet wetenschappelijk zijn gevalideerd.



 

Lees meer: https://www.stadsplantenbreda.nl/products/steenbreekvaren/

 

Interessante informatie is ook te vinden op: https://www.stadsplanten.nl/2018/07/rolling-stones/


Disclaimer:
"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden. “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.

 

 

 

Geen opmerkingen: