donderdag 18 mei 2023

Stijve klaverzuring - Oxalis stricta


We vonden dit exemplaar tegen de gevel van de Jeruzalemkapel te Brugge, meer bepaald aan het voormalige huis van de familie Adornes in de Peperstraat.

Stijve klaverzuring is een overblijvende plant van 10 tot 30 cm hoog, oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika.

 

De plant produceert kleine, gele bloemen met vijf bloemblaadjes. De bloemen worden gedragen op lange stelen en verschijnen van de lente tot de vroege herfst. Ze zijn aantrekkelijk en hebben een duidelijke gelijkenis met een miniatuur boterbloemen .

Hij bloeit vanaf juni tot en met oktober met gele 5-tallige bloemen, die alleen bij zonnig weer geopend zijn. 

 

De plant heeft bladeren die lijken op klaverbladeren, maar het is geen klaver.  Dit is niet het "klavertje vier" wat wij allemaal kennen, al lijkt het er op het eerste gezicht wel een beetje op.  De Klaverzuringsoort Oxalis deppei wordt soms als "geluksklavertje" verkocht in tuincentra. Heel soms wordt er een wild "klavertje vier” gevonden, maar vaak is dit een mutant van de witte klaver (Trifolium repens).  De blaadjes van stijve klaverzuring zijn heldergroen en hebben een zure smaak.

 

Oxalis stricta reproduceert zowel geslachtelijk via zaden, als ongeslachtelijk door kleine bolletjes te vormen in de bladoksels. Hierdoor kan de plant zich snel verspreiden en nieuwe gebieden koloniseren. Hij is invasief geworden in sommige regio's buiten zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied. Het heeft het vermogen om zich snel te verspreiden en gebieden te koloniseren, waarbij het concurreert met inheemse vegetatie. 

 

Oxalis stricta kan dus een charmante toevoeging kan zijn aan een tuin of een weide met wilde bloemen, maar het invasieve karakter ervan moet worden overwogen in gebieden waar het niet inheems is.

 

Volgens veel Etymologen is de herkomst van het woord klaver onzeker. Het kwam al voor in het Middelnederlands (tussen 1200 en 1500) als Klever en Clavere. Het woord zou ook afgeleid kunnen zijn van het Oudgermaanse Cloefre, wat wil zeggen ‘splitsen’ of ‘klieven’ en dat zou slaan op het in drieën gespleten blad.

 

Het woord zuring komt omdat de plant veel oxaalzuur in zich heeft ter zelfbescherming. De plant is absoluut geen onderdeel van het zuring geslacht (Rumex).

Bron: https://www.plantennamen.info/nederlandse-namen/stijve-klaverzuring-oxalis-stricta

 

 


Culinair gebruik: De bladeren en bloemen van Oxalis stricta zijn eetbaar en hebben een zure, pittige smaak door de aanwezigheid van oxaalzuur. Ze kunnen worden gebruikt in salades of als garnering en geven gerechten een zure smaak. Vanwege het oxaalzuurgehalte is het echter aan te raden om deze plant met mate te consumeren.

 

Medicinaal gebruik: In de traditionele geneeskunde wordt stijve klaverzuring gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, zoals indigestie, keelpijn en huidaandoeningen. Het is echter belangrijk op te merken dat het wetenschappelijke bewijs dat deze toepassingen ondersteunt beperkt is, en het is altijd raadzaam om een ​​arts te raadplegen voordat u een plant voor medicinale doeleinden gebruikt.




 

Disclaimer bij het gebruik van deze blog

 

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.

Geen opmerkingen: