dinsdag 16 mei 2023

Vogelmuur - Stellaria media

 


Je vindt vogelmuur in tuinen, akkers, plantsoenen, bermen en borders, maar ook midden in de stad. Hier in Brugge aan de Verversdijk. Vogelmuur ligt veelal half op de grond, maar als het zich thuis voelt op de plek waar het zich bevindt, dan zie je het rechtop groeien.

Het is een plant die het hele jaar door bloeit, maar het hoogtepunt van bloei ligt in het voorjaar.


Vogelmuur is gemakkelijk te herkennen aan de kleine witte bloemetjes. Ze staan breed open en lijken op een sterretje. De botanische naam Stellaria komt dan ook van het Latijnse “stella”, wat ster betekent.



Net als brandnetel is vogelmuur waarschijnlijk één van de bekendste wilde planten die de weg naar de keuken gevonden heeft. Vroeger maakten mensen dankbaar gebruik van deze kruiden door ze als groenten te verwerken in allerlei gerechten. De smaak is neutraal, wat ervoor zorgt dat je er zowat elk gerecht mee kunt opfleuren.
Vogels zijn gek op het plantje vandaar dat de plant ook vogelmuur heet.
Muur kreeg de aandacht van dr. Sebastiaan Kneipp. Als kind kwakkelde hij met zijn gezondheid vanwege luchtwegproblemen en zijn droom om priester te worden werd o.a. daardoor op allerlei manieren tegen­gewerkt. Toch wist hij zijn droom waar te maken. Hij werd priester en schreef vele kruidenboeken. Dr. Kneipp noemde vogelmuur: het longkruid aller tijden. Deze Duitse kruidenman uit de 19e eeuw was een fenomeen op kruidengebied. (Bron: https://www.natuurlijkwelzijn.org/natuurgeneesk.../vogelmuur)


Disclaimer:
"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden. “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.

Geen opmerkingen: