woensdag 14 juni 2023

Muursla - Mycelis muralis

 



Ik hou erg veel van de muursla omdat hij met zijn ranke, fijne stengel en kleine, gele bloempjes zo statig staat op de kademuren en bruggen in Brugge. Ook tegen de huisgevels vind je hem vaak terug. Op de Meebrug en langs de Groenerei vind je elk jaar wel enkele bloeiende planten. Ook aan de Verversdijk staan er verschillende. En ik zag er vandaag ook langs de Spiegelrei. Maar hij is beslist veel vaker te vinden in Brugge. Vooral nu bloeit hij rijkelijk. Als je de bloemetjes met een loep bekijkt zie je pas hoe mooi ze zijn. Een macrofoto doet het ook altijd. De manier waarop de plant zich wijd vertakt, doet aan luchtig kantwerk denken.



Muursla is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De hoofdjes op de vertakte stengels van deze plant zijn gewoonlijk slechts vijfbloemig. Mycelis is monotypisch: het geslacht bevat één soort. (Wikipedia)

 


Muursla heeft, net als veel andere planten, een rijke geschiedenis van gebruik in folklore en mythologie. In het oude Griekenland werd de plant geassocieerd met de god Apollo, van wie werd aangenomen dat hij het gebruikte om een ​​reeks aandoeningen te behandelen. In middeleeuws Europa geloofde men dat muursla magische eigenschappen had en werd gebruikt om boze geesten af ​​te weren en te beschermen tegen hekserij.

 

Naast de culturele betekenis is muursla ook een belangrijke plant voor dieren in het wild. Het biedt voedsel en onderdak aan een scala aan insecten, waaronder bijen en vlinders. De zaden van de plant zijn ook een belangrijke voedselbron voor vogels en kleine zoogdieren.





Natuurlijk zijn er nog veel meer toepassingen. Op mijn site worden planten in hun basiskenmerken gepresenteerd en toegankelijk gemaakt. Er zijn tal van goede kookboeken met wilde kruiden voor keuken- en kookliefhebbers .

 

Bronnen en meer info:

Bibliografie: Secrets d'une herboriste. Marie-Antoinette Mulot, edities van de Dauphin, 2015, https://www.standaardboekhandel.be/p/secrets-dune-herboriste-9782716315579


https://nl.wikipedia.org/wiki/Muursla

https://wilde-planten.nl/muursla.htm

https://www.ecopedia.be/planten/muursla

https://www.floravannederland.nl/planten/muursla

https://waarnemingen.be/species/7073/

https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=29594

https://www.plantennamen.info/nederlandse-namen/muursla-mycelis-muralis

https://werkgroepamerikaansesijzen.com/muursla/

https://doctonat.com/mycelis-muralis/

 

 

Mauerlattich – Bestimmen/Erkennen, sammeln und verwenden. Steckbrief, Bilder & Beschreibung der Pflanze sowie ihrer essbaren Teile und deren Nutzen für Ernährung und Gesundheit:

 

https://www.pflanzen-vielfalt.net/wildpflanzen-kraeuter-a-z/uebersicht-pflanzen-l-r/mauerlattich/


Hola