donderdag 15 juni 2023

Akelei (Aquilegia)



Hoewel meestal bekend als tuinplant met vele verschillende kleuren bloemen, is Wilde akelei ook een soort die tot onze wilde inheemse flora hoort.

Akelei (Aquilegia) is een geslacht van kruidachtige, winterharde, vaste planten uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). Er zijn ongeveer 120 soorten. De soorten hebben drielobbige bladeren en opvallende bloemen in diverse kleuren.

Hier troffen we een verwilderd exemplaar aan in het Begijnhof van Brugge.

Alle delen van de plant zijn zwak giftig, Er werd in de volksgeneeskunst werking tegen reumatiek en mond- en keelontstekingen aan toegeschreven. Hildegard van Bingen beschreef de plant reeds in de 12e eeuw.

Foto © Marc Willems - 2023

Akelei werd vroeger in de kruidengeneeskunde gebruikt, maar het is uit de gratie geraakt en wordt tegenwoordig weinig gebruikt. De wortel en het zaad van de bladeren zijn samentrekkend, zuiverend, zweetdrijvend, diuretisch. 

Opgelet: vanwege zijn toxische eigenschappen mag deze plant niet zonder deskundig advies inwendig worden ingenomen, hoewel de wortel soms uitwendig wordt gebruikt in kompressen om zweren en de meest voorkomende huidziekten te behandelen.

 

Akelei heeft zeer onbevredigende resultaten opgeleverd en wordt normaal gesproken niet meer medicinaal gebruikt. Van de plant wordt wel een homeopathisch middel gemaakt. Het wordt gebruikt bij de behandeling van aandoeningen van het zenuwstelsel. Alleen nog in de homeopathie wordt de verse, tijdens de bloei geoogste plant gebruikt als basis voor preparaten.




Bronnen en meer info:

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Akelei

https://www.ecopedia.be/planten/wilde-akelei

https://www.floravannederland.nl/planten/wilde_akelei

https://waarnemingen.be/species/6443/

http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/a/aquilegia-vulgaris=columbine.php

https://www.schwabepharma.be/plantenlexicon/detail/plant/akelei/