zaterdag 24 juni 2023

Sint-janskruid - Hypericum perforatum - Feestdag van Sint-Jan (24 juni)

 


Op 24 juni is het Johannesfeest, ook wel Sint-Jan of midzomerfeest genoemd. Het is het feest waar stilgestaan wordt bij de zonnewende (solstitium) en de geboortedag van Johannes de Doper. Hoewel het zomersolstitium in de Gregoriaanse kalender op 21 juni valt, vieren veel mensen het zomerfeest nog altijd op 24 juni, de feestdag van Sint-Jan.

 

Maar de tradities rondom Sint-Jan gaan veel verder terug. Het midzomerfeest is van oorsprong een groot feest, waarbij mensen de langste dag van het jaar vierden, sint-janskruid rooiden en de kracht ervan inzetten om zich te beschermen tegen kwade invloeden. Er werden grote sint-jansvuren gestookt die de kwade geesten, heksen, duivels en demonen moesten wegjagen. 

 



Als je een blaadje aftrekt en tegen het licht bekijkt zie je kleine puntjes. Precies piepkleine gaatjes. Vroeger dacht men dat het gaatjes in de bladeren waren. De soortnaam “perforatum” (doorboord)  is hiervan afgeleid.  Het zijn eigenlijk kliertjes die een vloeistof produceren bestaande uit etherische oliën en hars. Wrijf enkele blaadjes en bloemetjes tussen je vingers en je zal zien dat er een rode kleurstof vrijkomt.  Vroeger vergeleek men de gaatjes met wonden en veronderstelde men dat zo’n plant beslist een goed wondheelmiddel moest zijn.



Tijdens de kruistochten gebruikten de ridders van Sint-Jan van Jeruzalem de plant om wonden van de kruisvaarders te behandelen. 

 

Het gebruik van het sint-janskruid als kruidenremedie voor de behandeling van een verscheidenheid aan interne en externe aandoeningen dateert al uit de tijd van de oude Grieken. De Griekse artsen van de eerste eeuw, Galenus, Dioscorides, Plinius en Hippocrates bevelen sint-janskruid aan als een diureticum, wondgenezend kruid, als behandeling voor menstruatiestoornissen en remedie voor darmwormen en slangenbeten.

 

De ouden geloofden dat de plant mystieke eigenschappen had en planten werden verzameld om zich te beschermen tegen demonen en boze geesten. In feite is de generieke naam ‘Hypericum’ afkomstig van de Griekse naam voor de plant, hyperikon. Letterlijk vertaald is de naam een ​​samensmelting van de stamwoorden "hyper"  (over) en "eikon" (verschijning), verwijzend naar het veronderstelde vermogen van de plant om boze geesten af ​​te weren.

 

Omwille van zijn haast legendarische eigenschap om kwade geesten te verdrijven werd het ook  “jaagt-den-duivel” genoemd. Krankzinnigen dwong men thee van het sint-Janskruid te drinken om zo de demonen te weren. 

 

In Wales beschreven kruidenkenners in de 13e eeuw een remedie tegen winterhanden of voeten als volgt:  “Voor winterhanden en voeten: kook de wortels van het sint-janskruid en giet er gestremde melk over. Stamp het met oud vet en breng het als een pleister aan” (Physicans of Myddfai). 

 

Vroege christenen geloofden ook dat de plant mystieke eigenschappen had. Volgens een legende wordt het grootste effect bereikt indien de plant wordt geoogst op de Sint-Jansdag.

 

De plant werd ook al in de Middeleeuwen gebruikt als kruidengeneesmiddel. Zestiende-eeuwse herboristen, waaronder Paracelsus, Gerard en Culpeper, raadden allemaal het sint-janskruid aan om wonden te behandelen en pijn te verlichten.  In 1525 raadde Paracelsus het aan voor de behandeling van depressie, melancholie en overmatige opwinding.  Het gebruik  als geneeskrachtig kruid verspreidde zich tussen de achttiende en negentiende eeuw vanuit Europa naar andere continenten. Er werd (wordt?) vaak thee en tinctuur van gemaakt voor de behandeling van angst, depressie, slapeloosheid, het vasthouden van water en gastritis. Door de jaren heen zijn preparaten van plantaardige olie gebruikt voor de behandeling van aambeien en ontstekingen. Anderen hebben sint-janskruid gebruikt om zweren, snijwonden, lichte brandwonden en schaafwonden te behandelen, vooral die met zenuwbeschadiging.

 

Het nut ervan bij het verminderen van ontstekingen is algemeen bekend en lijkt, althans gedeeltelijk, verband te houden met het vermogen om als antibacterieel middel te dienen. Recent onderzoek suggereert ook dat het nuttig kan zijn bij het bestrijden van virussen.

 

De effectiviteit van sint-janskruid als middel tegen depressie is bijzonder goed bestudeerd en de onderliggende mechanismen zijn goed begrepen. De preparaten hebben relatief weinig nadelige effecten wanneer ze worden ingenomen in de aanbevolen doseringen. Sint-janskruid wordt momenteel gewaardeerd voor de behandeling van (lichte) depressie en andere stemmingsstoornissen. Producten die HP bevatten in de vorm van tabletten, capsules, theeën en tincturen waren eind jaren negentig goed voor naar schatting 6 miljard euro omzet in Europa.  


In de homeopathie past men HP toe als geneesmiddel bij aandoeningen van het centrale zenuwstelsel, perifere zenuwen en huid. In China schrijven fytotherapeuten het kruid voor bij acute hepatitis, puisten, abcessen, slangenbeten en appendicitis.

 

Er dient ook een waarschuwing gegeven te worden: Soms gebruiken mensen sint-janskruid om beter te slapen of zich minder somber te voelen bij depressieve klachten. Maar opgelet: dit kan invloed hebben op andere medicijnen die u slikt. Het gaat niet samen met medicijnen tegen angst of tegen depressie , de gewone pil, chemotherapie en medicijnen tegen schimmelinfecties of virusinfecties.  Vertel het uw arts als u sint-janskruid gebruikt! Er zijn talloze interacties met andere geneesmiddelen gemeld. 

 

Bronnen en meer info:

https://www.apotheek.nl/medicijnen/sint-janskruid

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-janskruid

https://www.kanker.be/voedingssupplementen/sint-janskruid

https://www.ecopedia.be/planten/sint-janskruid

https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/sint-janskruid-helpt-tegen-depressies-maar-is-niet-altijd-onschuldig

https://www.floravannederland.nl/planten/sint-janskruid

https://www.thuisarts.nl/nieuws/wees-voorzichtig-met-sint-janskruid

https://www.ntvg.nl/artikelen/sint-janskruid-als-antidepressivum



 

Voor veel recent onderzoek i.v.m. HP kan men terecht op:  “Medical Attributes of St. John’s Wort (Hypericum perforatum)”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92750/

https://www.phytonicsmed.com/sint-janskruid-hypericum-perforatum


"Hypericum perforatum: Traditional uses, clinical trials, and drug interactions"https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9526892/

en

https://scholar.google.be/scholar?q=hypericum+perforatum+medicinal+uses&hl=nl&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart