dinsdag 13 juni 2023

Stippelganzenvoet - Chenopodium ficifolium

 

links de stippelganzenvoet, rechts de melganzenvoet

Stippelganzenvoet is een eenjarige plant die behoort tot de amarantenfamilie (Amaranthaceae). De plant komt in Vlaanderen algemeen voor.

 

Op het Kraanplein te Brugge zagen deze ochtend twee ‘ganzenvoeten’ broederlijk – of is het zusterlijk – netjes naast elkaar. Het betreft de Melganzenvoet (Chenopodium album) en de stippelganzenvoet (Chenopodium ficifolium).

 

Ze zijn dus familie van mekaar, en op het eerste gezicht zou je niet zeggen dat het om twee verschillende soorten gaat. Als je naar de blaadjes kijkt dan valt toch wel een verschil op:

Stippelganzenvoet onderscheidt zich van Melganzenvoet C. album door de lange middenlob met bijna evenwijdig lopende zijranden.


Stippelganzenvoet


Stippelganzenvoet is iets grijs meelachtig bestoven en heeft een rechtopstaande, kantige, niet-vertakte of weinig rechtopstaand vertakte stengel. De onderste en middelste bladen zijn circa 3-maal zo lang als breed, 3-lobbig met een middenlob die vele malen langer is dan de zijlobben en langwerpig-lancetvormig is met bijna evenwijdig lopende zijranden, bochtig getand en afgeknot of stomp.

https://waarnemingen.be/species/6595/