maandag 3 juli 2023

Betonie - Betonica officinalis

 


Betonie of het koortskruid, is een plant uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). De soort staat op de Nederlandse- en Belgische Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en sterk in aantal afgenomen. (Wikipedia)

Wellicht hebben we hier dus ook een zogenaamde ‘tuinvlieder’ gevonden. 

Over tuinvlieders hebben we een afzonderlijk artikel geschreven.

 

De Betonie is een plant die nog maar zeldzaam in het wild voorkomt.

Toch is ze waarschijnlijk bij heel wat mensen bekend, want ze heeft wel haar weg gevonden naar de siertuin, waar ze echter vaak met haar wetenschappelijke geslachtsnaam ‘Stachys’ benoemd wordt. 

https://annetanne.be/kruidenklets/uit-de-kruidenmand/kruiden-a-j/stachys-officinalis-betonie/

 

 

Zoals de naam 'officinalis' al laat vermoeden is het een kruid dat vroeger in de kruidengeneeskunde werd toegepast.  Met de term ‘officinalis’ worden planten aangeduid die als geneeskrachtig werden beschouwd. . Betonie werd in de traditionele plantengeneeskunde gebruikt als remedie tegen ontstekingen van de luchtwegen, brandend maagzuur, ontstekingen van de urinewegen, spataderen, worminfecties in de darm en groeiachterstand. Het werd beschouwd als een kalmerend middel en werd gebruikt voor hoofdpijn en sommige vormen van neuralgie, waaronder gordelroos.

 

Verschillende soorten van het geslacht stachys worden op grote schaal gebruikt in verschillende medicijnen. Eerdere studies hebben de chemische bestanddelen en de biologische activiteiten van deze soorten onderzocht.

 

Vooral de kruidenthee van deze planten, bekend als "bergthee", wordt gebruikt voor huid- en maagaandoeningen. De naam ‘bergthee’ zou tot een verkeerde interpretatie kunnen leiden, aangezien de kruidenremedies van alle Sideritis- soorten (Griekse bergthee) wereldwijd bekend staan ​​onder dezelfde naam.

 

In de internationale wetenschappelijke literatuur zijn Stachys- soorten uitgebreid bestudeerd. Planten van het geslacht Stachys beschouwd als een waardevolle bron van fytochemicaliën met therapeutische toepassingen. Gezien de toenemende vraag naar natuurlijke producten, worden veel Stachys- soorten gekweekt voor gebruik in de traditionele geneeskunde, op de voedselmarkt, in de cosmetische industrie én om decoratieve redenen.

 

Bronnen en meer info:

 

https://annetanne.be/kruidenklets/uit-de-kruidenmand/kruiden-a-j/stachys-officinalis-betonie/

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Betonie

 

https://www.floravannederland.nl/planten/betonie

 

https://www.ecopedia.be/planten/betonie

 

https://www.botanischetuinen.nl/nl/plant/68334/betonie


Lees ook de disclaimer onderaan de pagina a.u.b.