maandag 3 juli 2023

Geel vingerhoedskruid - Digitalis lutea L.

 


Op één van mijn plantenwandelingen door Brugge vond ik het geel vingerhoedskruid op een kademuur in de Arentshof. Of de plant daar helemaal uit zichzelf in het wild gegroeid is dat is niet helemaal duidelijk. In Vlaanderen is de plant niet ingeburgerd en zeer zeldzaam. Dit laat ons vermoeden dat de plant geïntroduceerd werd door de ‘Groendienst’ van Brugge. Een goed initiatief om te proberen deze plant opnieuw te introduceren.  De plant is in ieder geval mooi gegroeid op een muur in de Arentshof.  In Wallonië is het een inheemse, niet al te zeldzame plant.


Het is een makkelijk te kweken vaste plant, vandaar dat het ook wel in tuincentra verkocht wordt. De kleine lichtgele bloemen worden druk bezocht door de hommels. Als u ze ziet... laat ze staan a.u.b.


Geel vingerhoedskruid is voor een vingerhoedskruid een vrij bescheiden plant met in een tros staande, kleinere, lichtgele, naar 1 zijde gekeerde bloemen. De plant is onvertakt, de stengel en het blad zijn onbehaard. Het blad is verspreidstaand, langwerpig, glimmend groen, zittend. Er is tijdens de bloei geen bladrozet. Naar boven toe zijn de bladeren snel kleiner en komen dichter opeen te staan. De bloemkroon is 1-2,5 cm lang, de onderlip en ook de binnenzijde hebben geen bruine beadering. 60-100 cm. 

De bloeitijd is juni-augustus.

https://waarnemingen.be/species/18437/




De geslachtsnaam Digitalis betekent “vingerhoed” en is afgeleid van het Latijnse woord digitus dat “vinger” betekent en verwijst naar de bloemkroon die op een vingerhoed lijkt. De Nederlandse geslachtsnaam is een letterlijke vertaling van de wetenschappelijke naam. De soortnaam lutea betekent “geel” en verwijst naar de kleur van de bloemen. De Nederlandse naam verwijst hier ook naar.

 

Geel vingerhoedskruid wordt weinig gebruikt in de kruidengeneeskunde. Het is in feite een minder giftig alternatief voor het paarse vingerhoedskruid (D. purpurea) dat wel wordt gebruikt bij de behandeling van hartaandoeningen. Het gele vingerhoedskruid heeft vergelijkbare medische werkingen, maar de alkaloïden worden gemakkelijker gemetaboliseerd en uit het lichaam gespoeld.


Opgelet...!

  • Alle delen van de plant zijn giftig.
  • De plant is minder gevaarlijk dan het gewone vingerhoedskruid (D. purpurea), omdat de effecten niet cumulatief zijn.
  • Overmatige doses geel vingerhoedskruid kunnen dodelijk zijn.
  • Deze plant is in sommige landen onderworpen aan wettelijke beperkingen.


Meer info op:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Geel_vingerhoedskruid
https://www.groenrijk.nl/plantengids/plant/vaste-plant/digitalis-lutea
https://waarnemingen.be/species/18437/
https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/plantenencyclopedie/digitalis_lutea_geel_vingerhoedskruid
https://wilde-planten.nl/geelvingerhoedskruid.htm