maandag 31 juli 2023

Bosorchis - Dactylorhiza maculata subsp. fuchsii


De voorbije maanden bloeiden in het Begijnhof te Brugge enkele wilde orchideeën. Omwille van de kwetsbaarheid hebben we er niet eerder over bericht. Eén van die soorten is de bosorchis.

 

De bosorchis is een plant uit de orchideeënfamilie (Orchidaceae). De plant komt voor op droge of vochtige, grazige plaatsen en in lichte bossen. De hoogte is 15-50 cm.

 

Deze soort werd in Heukels' Flora van Nederland tot en met de 23e druk als een ondersoort beschouwd van de gevlekte orchis (Dactylorhiza maculata). In België is de bosorchis wettelijk beschermd. In Nederland is de plant vanaf 1 januari 2017 niet meer wettelijk beschermd. (Wikipedia)

 

Dactylorhiza is afgeleid van het Oud-Griekse dactylus (teen of vinger) en rhiza (wortel). Het slaat op de vingervormige wortelknollen. Fuchsii is genoemd naar de Tubinger dokter Leonhard Fuchs, schrijver van medische werken en kruidboeken (1501-1566). 

Bron: https://wilde-planten.nl/bosorchis.htm

 

Een zeer interessant artikel over de bosorchis is te vinden op : https://document.environnement.brussels/opac_css/elecfile/IF_biodiversite_Orchis_de_Fuchs_DEF_NL.pdf

 

Ook ‘Natuurpunt’ heeft een interessant artikel over wilde orchideeën in het algemeen: https://www.natuurpunt.be/pagina/wilde-orchideeën

 


Bronnen en meer info:

https://waarnemingen.be/species/8746/

https://wilde-planten.nl/bosorchis.htm

https://www.floravannederland.nl/planten/gevlekte_orchis

https://www.phytesia-orchids.com/nl/dacty/32-dactylorhiza-fuchsii-bosorchis-603161361395.html

https://eol.org/pages/1100874/articles?locale_code=nl

https://www.ecopedia.be/planten/bosorchis




 

Geen opmerkingen: