maandag 31 juli 2023

Citroenmelisse - melissa officinalis


Ik liep een beetje gehaast naar mijn eigen parkeergarage toen ik plotseling voor een andere garagepoort een oude bekende zag staan. “Kijk eens aan! Wie we daar hebben!” zei ik spontaan, want Citroenmelisse was ooit mijn eerste liefde geweest. Ruim 50 jaar geleden was dit het eerste kruid dat ik leerde kennen en hartstochtelijk had liefgehad. Wie haar ooit gezien heeft kan haar nooit meer vergeten, al was het maar om de heerlijke citroengeur die je ruikt als je een blaadje tussen de vingers wrijft. Later, toen de eerste verliefdheid wat weggeëbd was leerde ik haar kwaliteiten waarderen.

 

Citroenmelisse, een lid van de muntfamilie, wordt beschouwd als een kalmerend kruid. Het werd al in de Middeleeuwen gebruikt om stress en angst te verminderen, slaap te bevorderen, eetlust te verbeteren en pijn en ongemak door indigestie (waaronder gas en opgeblazen gevoel, evenals koliek) te verlichten. Zelfs vóór de middeleeuwen werd citroenmelisse gedrenkt in wijn om de geest op te vrolijken, wonden te helpen genezen en giftige insectenbeten en -steken te behandelen. Tegenwoordig wordt citroenmelisse vaak gecombineerd met andere kalmerende, rustgevende kruiden, zoals valeriaan, kamille en hop, om ontspanning te bevorderen. Het wordt ook gebruikt in crèmes om koortslippen (orale herpes) te behandelen.

 

 

Sommige onderzoeken suggereren dat plaatselijke zalven die citroenmelisse bevatten, kunnen helpen bij het genezen van koortsblaasjes veroorzaakt door het herpes simplex-virus (HSV). In één onderzoek onder 116 mensen met HSV, ondervonden degenen die citroenmelissecrème op hun lipzweren aanbrachten na slechts 2 dagen een significante verbetering in roodheid en zwelling. Andere symptomen, zoals pijn en korstvorming, verbeterden niet. Zowel de mensen als hun artsen meldden dat citroenmelissezalf zeer effectief was. 

 

Er zijn aanwijzingen dat citroenmelisse, in combinatie met andere kruiden, kan helpen bij de behandeling van indigestie. Anderen onthullen dat citroenmelisse-olie een hoge mate van antibacteriële activiteit heeft. En een paar onderzoeken hebben aangetoond dat citroenmelisse de cognitieve functie kan helpen verbeteren en agitatie kan verminderen bij mensen met de ziekte van Alzheimer. 


 

Het gebruik van kruiden is een aloude behandeling om het lichaam te versterken en ziekten te behandelen. Kruiden bevatten echter componenten die bijwerkingen kunnen veroorzaken en kunnen interageren met andere kruiden, supplementen of medicijnen. Om deze redenen moet u voorzichtig omgaan met kruiden, onder toezicht van een zorgverlener die gekwalificeerd is op het gebied van botanische geneeskunde.

 

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven mogen geen citroenmelisse gebruiken. Citroenmelisse kan ook een wisselwerking hebben met kalmerende middelen en schildkliermedicatie. Als u kalmerende middelen gebruikt (tegen slapeloosheid of angst) of medicijnen gebruikt om uw schildklier te reguleren, raadpleeg dan uw arts voordat u citroenmelisse inneemt.



 




  

Hola