vrijdag 21 juli 2023

Knopherik - Raphanus raphanistrum

 


Knopherik (Raphanus raphanistrum), soms ook wilde radijs genoemd, is een van de meest verspreide akkergewassen. Deze eenjarige plant behoort tot de familie Brassicaceae.

De plant die 30 tot 60 cm kan worden, heeft een rechtopstaande stengel waarvan de onderste bladeren liervormig en verdeeld zijn. De bovenste bladeren daarentegen zijn getand of gelobd. Het plantje is over zijn ganse geheel bedekt met borstelige haartjes. De bloemen zijn zeer variabel van kleur. Zo zijn er wit tot donkergele varianten, maar ook licht violette, blauwachtige en paarse varianten. De vrucht is cilindrisch met een snavel die niet opensplijt, maar openvalt in eenzadige leden. (Bron: Wikipedia)

We vonden deze exemplaren in een plantsoentje in de buurt van de Gentpoort.


Raphanus is afgeleid van het Griekse ra (snel) en phainomai (verschijnen), dit naar de snelle kieming van de zaden, maar de naam kan ook zijn afgeleid van rapa (raap). Raphanistrum betekent gelijkend op Radijs.  (Bron: https://wilde-planten.nl/knopherik.htm)

De jonge bladeren - rauw of gekookt - zijn eetbaar. Ze hebben een ietwat scherpe smaak. Fijn gesneden kunnen ze worden toegevoegd aan salades of gebruikt als potkruid. Je kunt beter alleen de jonge bladeren in het voorjaar gebruiken want oudere bladeren worden al snel bitter. Ook het zaad - rauw of gekookt - heeft een scherpe smaak en kan tot een poeder worden vermalen en tot een pasta worden verwerkt waardoor het een uitstekende vervanging is voor mosterd. De bloemen zijn een lekkere garnering op salades. 

 

De informatie op deze website is alleen voor educatieve doeleinden. Deze site vertelt alleen het traditionele gebruik van specifieke planten. 








Disclaimer bij het gebruik van deze blog:

 

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.