vrijdag 21 juli 2023

Watermunt - Mentha aquatica

 


Als je langs de kademuren en oever van de Coupure in Brugge wandelt dan zie je dat in deze waterrijke biotoop heel wat typische planten groeien. Zo bijvoorbeeld ook de watermunt.

 

De watermunt is een vaste plant uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). De soort komt voor in Europa, Noord-Amerika, Azië, Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland. De plant groeit vooral langs en in het water en in natte weilanden en bloeit van juni tot eind oktober.


Mentha aquatica is een bladverliezende moerasplant met opgaande vorm en talloze uitlopers via wortelstok. De bladeren zijn rond tot eirond, getand en sterk aromatisch. Watermunt is in bloei makkelijk te herkennen aan de bolvormige topbloeiwijze. Bijen en vlinders zijn dol op muntbloemen. (Bron: Wikipedia)

Watermunt is in bloei makkelijk te herkennen aan de bolvormige topbloeiwijze. Bij vele andere soorten en kruisingen van Munt Mentha spec. is deze bloeiwijze ofwel aarvormig (langwerpig) ofwel eindigt de plant bovenin met bladeren. Watermunt kan kruisen met een heel aantal andere munten. (Bron: https://waarnemingen.be/species/7054/)

De oude Egyptenaren en Grieken gaven hun doden soms een bosje watermunt mee in het graf. (Bron: Wikipedia)

 

De watermunt is heerlijk in nagerechten of als thee, ijsthee of in vruchtensap

Het kruid past perfect bij zoete gerechten, salades, vruchtendranken, muntsaus, erwten, wortelen. De bladeren zijn voor de meeste mensen echter te scherp om als smaakstof te gebruiken.

 

De bladeren zijn antiseptisch. Een thee gemaakt van de bladeren werd vroeger in de traditionele kruidengeneeskunde gebruikt bij de behandeling van koorts, hoofdpijn en spijsverteringsstoornissen. Nu nog is een muntthee lekker en gezond na een zware maaltijd. Het verbetert de spijsvertering.


Watermunt - Mentha aquatica


Watermunt - Mentha aquatica


Over de bereiding van muntthee - wat eigenlijk een verkeerde benaming is aangezien er geen thee in zit - vindt u heel wat informatie op https://www.detheespecialist.nl/muntthee


Een infusie kan ook worden gebruikt als mondspoeling en gorgelmiddel voor de behandeling van keelpijn, zweren, slechte adem enz... 

De etherische olie in de bladeren is antiseptisch, hoewel het in grote hoeveelheden giftig is.


De informatie op deze website is alleen voor educatieve doeleinden. Deze site vertelt alleen het traditionele gebruik van specifieke planten zoals vastgelegd door de geschiedenis heen. Vraag altijd advies aan een deskundige als u planten wil gebruiken.





Meer info:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Watermunt

https://www.ecopedia.be/planten/watermunt

https://www.floravannederland.nl/planten/watermunt

https://waarnemingen.be/species/7054/