maandag 31 juli 2023

Reuzenbalsemien - Impatiens glandulifera


De reuzenbalsemien of springbalsemien (Impatiens glandulifera) is een eenjarige plant die tot 2,5 m hoog wordt.  De plant heeft opvallende 2-5 cm grote bloemen, die van juli tot september bloeien met een lila, roze of lichtgele tot witte kleur. De bloemen staan met twee tot veertien bloemen in trossen in de oksels van de bovenste bladeren. De vijf kroonbladen vormen bij elkaar een tunnel, hoed of helm.

 

De bloemen zorgen dat de plant niet gemakkelijk met andere planten verward wordt.

Deze plant is afkomstig uit de Himalaya, vooral uit Tibet en ook uit India.

 

Rond 1850 werd de soort vanuit Noord-India geïntroduceerd in Europa. Vanaf 1915 is de plant in Europa als invasieve soort gaan verwilderen, men treft hem nu door geheel West-Europa aan.

 

De plant groeit graag langs of in de buurt van water. Langs sloten, greppels en beken kan men hem aantreffen. Wel moet de bodem stikstofrijk en basisch zijn. De verspreiding van de zaden vindt mechanisch plaats, wanneer de rijpe vrucht wordt aangeraakt, rollen de vijf delen hiervan zich op en schieten zo de zaden weg. Tegelijkertijd valt de vrucht van de plant af. (tekst: Wikipedia)

 

Reuzenbalsemien wordt in Vlaanderen hoofdzakelijk aangetroffen in natte tot vochtige, voedselrijke ruigten, vaak langs allerlei waterlopen. Reuzenbalsemien verwildert ook af en toe langs vochtige bosranden. Omdat de soort als sierplant gekweekt wordt, wordt ze ook gevonden in de omgeving van woningen, maar in dit geval verdwijnt ze vaak snel.

(Tekst: Ecopedia)

 

Balsemien is een combinatie van het Griekse ballein (werpen) en het Latijnse semen (zaad), en betekent derhalve zaadwerper. Impatiens komt uit het Latijn en betekent ongeduldig of geen aanraking verdragend, naar het plotseling openspringen van de rijpe vrucht bij aanraking. Glandulifera betekent klierdragend.

(Tekst: Wilde-planten.nl)

 

Reuzenbalsemien wordt gezien als een invasieve soort in veel landen in Europa en om die reden ook, vaak lokaal, bestreden. Een bekende maatregel is vlak voor de bloei populaties te maaien (met bosmaaier) of uit te trekken (met de hand). Helaas is dit bij beroering van de grond in combinatie met voedselverrijking (bijvoorbeeld door aanvoer van voedselrijk water) in grotere al langer voorkomende populaties een verloren strijd. In veel gebieden met grotere populaties wordt de plant dan ook inmiddels grotendeels gedoogd.

(Tekst: Waarnemingen.be)

 

Impatiens wordt ook gebruikt in de Bachbloesem remedies. Door Reuzenbalsemien of Impatiens krijg je weer begrip voor anderen. De Bachbloesem Impatiens zorgt voor geduld en begrip voor anderen. Meer uitleg daarover zie:

https://www.bachbloesemadvies.be/infohoek/de-38-soorten-bachbloesems/bachbloesem-impatiens-of-reuzenbalsemien-uitleg-en-toepassing.htm

 

Meer artikelen over het medicinaal gebruik van Imapatiens glandulifera vindt u op: https://scholar.google.be/scholar?q=impatiens+glandulifera+medicinal+uses&hl=nl&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart

 

Bronnen en meer info:

https://www.ecopedia.be/planten/reuzenbalsemien

https://www.floravannederland.nl/planten/reuzenbalsemien

https://wilde-planten.nl/reuzenbalsemien.htm

https://waarnemingen.be/species/6896/

https://www.herbarium.be/plant/reuzenbalsemien-impatiens-glandulifera/

https://www.nederlandsesoorten.nl/linnaeus_ng/app/views/species/nsr_taxon.php?id=120415


 

Hola