Kamillesoorten zijn niet altijd gemakkelijk uit mekaar te houden.
Reukloze kamille (Tripleurospermum maritimum, synoniem: Matricaria maritima, Matricaria inodora en Matricaria perforata) is een vaste plant uit de composietenfamilie (Asteraceae).
De vertakte, vaak liggende stengel wordt 10-30 cm lang. De 2-8 cm grote bladeren zijn twee- of drievoudig geveerd met draadvormige slippen.
Tekst: Wikipedia
De bloemhoofdjes zijn 2-4 cm (wat groter dan die van Echte kamille) en lang gesteeld. De buisbloemen zijn geel en met vijf tanden. De twaalf tot dertig lintbloemen zijn wit. Na de bloei slaan de lintbloemen niet sterk terug, wat wel het geval is bij de Echte kamille. De bloembodem is halfbolvormig en met merg gevuld.
Bron: https://wilde-planten.nl/reukelozekamille.htm
Deze plant heeft een penwortel, waaruit een rechtopstaande, al- of niet-vertakte, iets gegroefde, onbehaarde, beneden vaak rood-aangelopen stengel komt. De bladen zijn kaal, iets vlezig, grasgroen (niet grijsgroen, als bij Anthemis arvensis ), dubbel-veerdelig, met bijna draadvormige, vanonder gegroefde, stekelpuntige, afstaande slippen.
De hoofdjes zijn vrij groot (2-3 cm in middellijn), staan alleen en eindelings. De algemene bloembodem is kort kegelvormig, gevuld. De omwindselbladen zijn langwerpig, stomp, bruinachtig. De straalbloemen zijn wit, drietandig, vrouwelijk, het lint is langer dan het omwindsel en staat ook na de bloeitijd af. De schijfbloemen zijn geel, trechtervormig, 5-spletig, tweeslachtig. De vrucht is 1,5-2 mm lang, zwartbruin, vierhoekig, dwars-gerimpeld, aan de zijden en aan de binnenzijde met een uitstekende, kurkachtige rib en aan weerszijden boven met een verdiepte klier. De kelkzoom vormt er een bijna gaaf kroontje op. 15-45 cm. Een-, tweejarig en overblijvend. Juni-herfst, de tweejarige in mei.
De variëteit b. maritima L. (Chrysanthemum maritimum Sm., Chrysanthemum inodorum b. salinum Wallr. , Matricaria inodora b. salina Fr., Pyrethrum maritimum Sm.) heeft vlezige, stompe bladslippen, grotere hoofdjes, een gewelfde algemene bloembodem, die echter korter is dan bij de soort en grotere vruchten. De soort ziet er vrijwel uit als de echte kamille, maar heeft geen geur en is ook meestal krachtiger, met meer vlakke hoofdjes.
Tekst uit De Flora van Nederland (1909-1911)
Tripleurospermum maritimum-extract is een populair en erkend ingrediënt in de cosmetica-industrie vanwege de ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen die irritatie, jeuk en roodheid van de gevoelige huid verminderen. Het is geschikt voor het gezicht en de gevoelige huid rond de ogen.
In de afgelopen jaren is er een groeiende trend geweest in het gebruik van natuurlijke medicijnen om ziekten te behandelen vanwege hun verminderde bijwerkingen, kosteneffectiviteit en brede beschikbaarheid. Hoewel verschillende artikelen al het medicinale potentieel hebben onderzocht van actieve verbindingen, namelijk actieve moleculen, afgeleid van het geslacht Tripleurospermum in verschillende therapeutische gebieden is het absoluut noodzakelijk om verder onderzoek te doen naar de therapeutische en toxicologische eigenschappen van dit plantengeslacht.
Bron: The Genus Tripleurospermum Sch. Bip. (Asteraceae): A Comprehensive Review of Its Ethnobotanical Utilizations, Pharmacology, Phytochemistry, and Toxicity
https://www.mdpi.com/2075-1729/13/6/1323
Bronnen en meer info:
https://www.floravannederland.nl/planten/reukeloze_kamille
https://waarnemingen.be/species/7581/
https://wilde-planten.nl/reukelozekamille.htm
https://inci.guide/plant-extracts-derivatives/sea-mayweed-tripleurospermum-maritimum-extract
Lees ook de disclaimer bij het gebruik van deze blog:
https://wildeplanteninbrugge.blogspot.com/search/label/Disclaimer