maandag 10 juli 2023

Stippelklaverzuring - Oxalis debilis

 



Oxalis is afgeleid van het Griekse oxus of oxys (zuur) en als of hals (zout). De plant bevat een zure stof (oxaalzuur). Op die zure stof berust ook de Nederlandse naam. Klaverzuring (vanwege de op klaver lijkende blaadjes). Debilis betekent zwak.

 

Klaverzuring (Oxalis) is een geslacht van planten in de klaverzuringfamilie (Oxalidaceae). Het is het grootste geslacht binnen de familie. Het geslacht komt in vrijwel de hele wereld voor, behalve in de poolgebieden. De soortendiversiteit is vooral groot in tropisch Brazilië en in Zuid-Afrika.

 

Deze planten zijn eenjarig of overblijvend. De bladeren zijn in drie tot tien ronde, hartvormige of lancetvormige blaadjes, gegroepeerd in een krans met alle bladen ongeveer even groot. Ze lijken sterk op klaver, maar bij klaverzuring is het middelste blad iets groter. De bloemen hebben vijf kroonbladen, gewoonlijk aan de basis vergroeid, en variëren in kleur van wit, roze, geel tot rood. De vrucht is een kleine capsule (doosvrucht) met verscheidene zaden.

 

Stippelklaverzuring is een vaste plant die uit een bol groeit; het produceert een cluster van bladeren en bloeiende stengels van ongeveer 15 cm hoog. De bol produceert ook veel kleine bollen rond de basis en een vlezige, samentrekkende wortel die de bol dieper in de grond kan trekken. 


De bladeren, bloemen en wortel zijn eetbaar, maar de bladeren bevatten oxaalzuur, waardoor ze hun scherpe smaak krijgen. Ze mogen zeker niet in grote hoeveelheden worden gegeten, aangezien oxaalzuur de calciumvoorraad van het lichaam kan binden, wat leidt tot tekorten. 

Mensen met een neiging tot reuma, artritis, jicht, nierstenen of hyperaciditeit moeten extra voorzichtig zijn omdat het hun toestand kan verergeren.


Er zijn mij geen medicinale toepassingen bekend.


Bronnen:

https://wilde-planten.nl/stippelklaverzuring.htm

https://nl.wikipedia.org/wiki/Klaverzuring