donderdag 13 juli 2023

Vijfvingerkruid - Potentilla reptans

 


Vijfvingerkruid is een vaste plant, die behoort tot de Rozenfamilie (Wikipedia). Het is een vrij algemeen voorkomende winterharde plant die al duizenden jaren in de traditionele geneeskunde wordt gebruikt bij de behandeling van allerlei ziekten of symptomen. 

 

Met zijn gele bloemen en de opvallende vijftallige bladeren - die op de vijf vingers van een hand lijken - is vijfvingerkruid één van onze zeer algemene soorten in graslanden.

Vijfvingerkruid dankt zijn naam aan de vorm van het blad. Het handnervig, samengestelde blad heeft vrijwel altijd vijf deelblaadjes. Een enkele keer kunnen het er zeven zijn. De deelblaadjes hebben een gezaagde bladrand.

Bron: https://www.floravannederland.nl/planten/vijfvingerkruid

 

Vijfvingerkruid - en een aantal van zijn familieleden uit dezelfde groep met de naam Potentilla - worden al lang toegepast als traditioneel medicijn. 

 

Deze plant wordt beschouwd als één van de veiligste middelen die worden gebruikt in de traditionele kruidengeneeskunde.  Eén van de meest populaire toepassingen, van de oudheid tot heden, is als een ontstekingsremmende stof. Een afkooksel wordt aanbevolen als spoelmiddel voor aften, ontstoken tandvlees en als een effectieve manier om bacteriële infecties te voorkomen. De effectiviteit van de plant als remedie tegen kiespijn valt niet te ontkennen.

 

Uit onderzoek blijkt namelijk dat soorten als vijfvingerkruid veel tannine bevatten. De tannine in de plant bevordert de anti-oxiderende werking om te beschermen tegen infecties.  Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar traditionele geneeskundige planten om te kijken welke stoffen we zouden kunnen gebruiken in moderne medicijnen. Ik raad in ieder geval af om er zelf mee te experimenteren. Raadpleeg altijd een deskundig zorgverlener voor u planten toepast als behandelingsmethode.

 

Bron:

https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=28156

 









Hola