zaterdag 5 augustus 2023

Stadsflora van de Lage Landen

 Een stevige aanrader voor iedereen die van urbane flora houdt is het boek van Ton Denters, “Stadsflora van de Lage Landen”. (ISBN 978 90 5956 973 7, bij Fontaine Uitgevers, Tweede druk 2020)

 

Deze nieuwe gids geeft een verfrissende, eigentijdse kijk op de natuurlijke urbane plantengroei, met de stadsflora in de rol van regisseur, metgezel en verhalenverteller.

 

Uit de inleiding: “Onze steden zijn het domein van stadsplanten. Ze komen er spontaan op, gaan hun eigen gang. Dat levert een onverwachte en boeiende rijkdom op. De biodiversiteit is groot. Er is een mix van oude, getrouwe en nieuwe ingeburgerde soorten. Die rijkdom met elke keer weer andere soorten, direct onder onze ogen, is fascinerend. Echt speciaal zijn de 360 uitgesproken stedelijke soorten met een hoge urbane binding. Het zijn de smaakmakers van de stadsflora, met hun eigen verhaal en fascinerende historie. 

De stad wordt gezien als mensenwerk. Alles lijkt gepland, maar er is een andere werkelijkheid. Steden zijn evenzeer het domein van spontane flora, die haar eigen gang gaat. 


Onze flora, en met name de stadsflora, is in verandering; soorten verhuizen, grenzen worden verlegd. Een deel staat onder druk, andere zitten in de lift op duiken voor het eerst op in ons laagland.  Die verschuivingen houden verband met ingrijpende mondiale ontwikkelingen; klimaatsverandering, veranderend landgebruik, stedelijke verdichting, groei van wereldwijde handel en intensiever reisverkeer.”

 

Het is een bijzonder interessante uitgave. Het boek bestaat uit drie delen. In een eerste deel wordt een algemene inleiding gegeven in stadsplanten en hoe ermee omgaan. Het tweede deel beschrijft een 800 plantensoorten. Een prominente plaats is ingeruimd voor soorten die in belangrijke mate aan de stad gebonden zijn. In een derde deel worden een aantal stadswandelingen besproken in diverse steden in Nederland en België. Ook Brugge maakt deel uit van die stadswandelingen. (Zie pg 342)

 

De stadsflora voor de Lage Landen is dus een nieuwe bondgenoot voor een klimaatbewuste en leefbare stad.



Het boek is ondermeer te koop bij Bookspot.be 
Ik heb goede ervaringen met Bookspot.be. Meestal zit je bestelling 's anderendaags in de brievenbus.
Met een select account krijg je bovendien een aanzienlijke korting op de prijs en een gratis verzending.


Hola

Geen opmerkingen: