zondag 20 augustus 2023

Tuinvlieders (deel 2)

 

Oost-Indische kers


Van tijd tot tijd ontdek ik zo'n ondeugend rakkertje. Zo'n avonturier die het comfortabele leventje van een tuin of kruidenpot voor bekeken houdt, z'n 'stoute schoenen aantrekt' en de wilde stadsnatuur gaat verkennen. Het zijn moedige sloebers, want meestal is hen geen lang leven beschoren. En toch slagen er enkele af en toe in om zich definitief te settelen. Het gebeurt steeds meer zelfs. Ze worden tuinvlieders genoemd.

Oost-Indische kers is er één van. We vonden dit exemplaar in de Venkelstraat in Brugge. Oost-Indische kers is een rijkbloeiende eenjarige slingerplant waarvan de bladeren en bloemen eetbaar zijn. De bladeren zijn decoratief, rond, soms ook gemarmerd en ze zitten in het midden op de bladsteel. De bloemen fleuren elke salade op. Net als de jonge blaadjes hebben ze een frisse en pittige smaak. Ook de blaadjes zijn dus lekker in salades. 


Witte trompettabak


De Witte trompettabak - waarover we in een vorige bijdrage schreven, is ook zo eentje. 


Tuinlobelia


Lobelia is een geslacht van kruidachtige planten uit de klokjesfamilie. Het geslacht telt rond de 200 soorten.


Kruipklokje


Kruipklokje is de voorbije 15 jaar vanuit tuinen ‘ontsnapt’. Je kunt deze plant soms aantreffen in voortuintjes, op de stoep en in de gangetjes achter de huizen. Een echte tuinvlieder dus.  Op een aantal plaatsen in de stad kom je dit klokje tegen. Hier in de Driezwanenstraat.


Vlakke kruisdistel


Over de Vlakke kruisdistel hadden we het al eerder: https://wildeplanteninbrugge.blogspot.com/search/label/Vlakke%20kruisdistel

Petunia

Zilverschildzaad (Lobularia maritima) - Camersstraat


Hola