zondag 20 augustus 2023

Witte trompettabak - Nicotiana sylvestris

 

Witte trompettabak - Venkelstraat Brugge



Op een dag ontmoet je een oude bekende, een jeugdvriend, een rakker waarmee je in je wilde jaren van ’s ochtends tot ’s avonds mee optrok, waarmee je lief en leed deelde, aan wie je je intiemste dromen toevertrouwde. 


- Hallo, dat is lang geleden zeg! Hoe gaat het?

- Goed en met jou?

- Ik mag niet klagen, onkruid vergaat niet!


En dan stokt de conversatie want we herinneren ons beiden waarom we destijds elk z’n eigen weg gegaan zijn: nadat een familielid van hem - Nicotiana tabacum - mijn vader had vermoord. Dat is de meest gekweekte soort in het geslacht Nicotiana, aangezien de bladeren van de plant commercieel worden geoogst om te worden verwerkt tot tabak voor menselijk gebruik. Het is een sluipmoordenaar. Hij doodt met voorbedachten rade. Maar de N. tabacum is een eenjarige plant, dus hem is ook geen lang leven beschoren. 

 

Zowel Witte trompettabak als echte tabak maken deel uit van hetzelfde geslacht, nicotiana . Het zijn echter enorm verschillende planten met zeer verschillende toepassingen. 

 

De witte trompettabak - zijn naam doet het al vermoeden - is ook een tabaksplant. Daar merk je verder totaal niets van, want het ruikt er zelfs niet naar. Nicotiana sylvestris wordt gekweekt als sierplant.  Het wordt vaak in tuinen geplant vanwege zijn architecturale kwaliteiten en zeer geurige bloemen. Hoewel het een vaste plant met een korte levensduur is, wordt hij in koudere streken normaal gekweekt als half winterhard.

 

Zijn mooie trompetvormige bloemen en bedwelmende geur doen niets af aan het feit dat hij ook geen doetje is. De hele plant is giftig, dus pas op bij planten in de buurt van nieuwsgierige kinderen en huisdieren, en gooi gekapte bladeren en uitgebloeide bloemen weg; voeg ze niet toe aan uw composthoop. Alle delen van N. sylvestris kunnen echter bij consumptie ongemak of irritatie veroorzaken.





Bronnen en meer info:

 

Stadsflora van de Lage Landen – Ton Denters

(ISBN 978 90 5956 973 7, bij Fontaine Uitgevers, Tweede druk 2020), pg. 187.

 

https://wilde-planten.nl/wittetrompettabak.htm

https://waarnemingen.be/species/195547/

https://www.nederlandsesoorten.nl/linnaeus_ng/app/views/species/nsr_taxon.php?id=179720

https://identify.plantnet.org/nl/weurope/species/Nicotiana%20sylvestris%20Speg./data

https://en.wikipedia.org/wiki/Nicotiana_sylvestris

https://www.verywellhealth.com/what-is-nicotine-5075412

https://findmeacure.com/2009/07/06/nicotiana-sylvestris-flowering-tobacco/

Geen opmerkingen: