zondag 6 augustus 2023

Witte trompettabak - Nicotiana sylvestris

 

Witte trompettabak / foto © Marc Willems


Eén van de nieuwkomers in het stedelijke straatbeeld is de Witte trompettabak. Deze soort is van Zuid-Amerikaanse origine kiemt rijkelijk, ook op onverwachte plekken. Deze vonden we in de Boudewijn Ostenstraat te Brugge.


Het is een plant die houdt van veel zon, maar die ook schaduw verdraagt en dat is in de Boudewijn Ostenstraat bij lage zonnestand zeker het geval.

 

Deze forse, statige plant bloeit met mooie trompetvormige bloemen. Hun intense geur is 's nachts het sterkst om bestuivende motten aan te trekken. Elke bloem produceert uiteindelijk een grote hoeveelheid kleine zaadjes.




 

Nicotiana sylvestris wordt gekweekt als sierplant.  Het wordt vaak in tuinen geplant vanwege zijn architecturale kwaliteiten en zeer geurige bloemen. Van daaruit maakt hij soms de oversteek naar de straat, een tuinvlieder dus. Mogelijk heeft zijn komst in het straatbeeld ook te maken met het veranderende klimaat. Hij kan alleen met succes overwinteren in meer beschutte kustgebieden of in steden waar de temperatuur ‘s winters nooit onder de −5 °C komt.

Hoewel tabak al lang deel uitmaakt van ceremoniële en genezende praktijken door verschillende inheemse volkeren, vormt het gewone gebruik ervan ernstige risico's voor de gezondheid. De belangrijkste verslavende stof in tabak is een stof die bekend staat als nicotine.  

 

In een natuurlijke omgeving beschermt nicotine de tabaksplanten tegen herbivoren. Nicotine wordt al eeuwenlang gebruikt als insecticide, hoewel het gebruik op deze manier sterk is afgenomen. In 2018 verbood de Europese Commissie het gebruik van pesticiden met neonicotinoïden buitenshuis vanwege bezorgdheid over de volksgezondheid en mogelijke bedreigingen voor bijen. In de VS zijn veel pesticiden die neonicotinoïden bevatten verboden



 

Het roken van tabak wordt in verband gebracht met verschillende ernstige gezondheidsproblemen, waaronder emfyseem, longkanker en hart- en vaatziekten.

Kauwtabak wordt in verband gebracht met kanker van de mond, slokdarm, keel, tong, strottenhoofd en keelholte.

 

Nicotine wordt soms gebruikt om rookverslaving te helpen behandelen. Abrupt stoppen met roken kan er namelijk voor zorgen dat iemand ontwenningsverschijnselen vertoont. Producten die lage doses nicotine afgeven, worden soms gebruikt om het stoppen te vergemakkelijken en ontwenningsverschijnselen te beheersen.

 

Bronnen en meer info:

 

Stadsflora van de Lage Landen – Ton Denters

(ISBN 978 90 5956 973 7, bij Fontaine Uitgevers, Tweede druk 2020), pg. 187.

 

https://wilde-planten.nl/wittetrompettabak.htm

https://waarnemingen.be/species/195547/

https://www.nederlandsesoorten.nl/linnaeus_ng/app/views/species/nsr_taxon.php?id=179720

https://identify.plantnet.org/nl/weurope/species/Nicotiana%20sylvestris%20Speg./data

https://en.wikipedia.org/wiki/Nicotiana_sylvestris

https://www.verywellhealth.com/what-is-nicotine-5075412

https://findmeacure.com/2009/07/06/nicotiana-sylvestris-flowering-tobacco/


Geen opmerkingen: