Vandaag zagen we op onze dagelijkse wandeling door Brugge weer een aantal leuke "tuinvlieders". Een tuinvlieder is een tuinplant die ontsnapt in de wilde natuur of in de straat.
|
We gaan ervan uit dat dit het Dalmatiëklokje is. Dalmatiëklokje is soms moeilijk te onderscheiden van twee andere verwilderende tuinplanten, het Kruipklokje (Campanula poscharskyana) en het Garganoklokje (Campanula garganica). Vooral de eerste wordt veelal in hetzelfde habitat gevonden en dankzij de variabiliteit van het blad is vegetatieve determinatie moeilijker. Over het algemeen heeft kruipklokje een doffer, groter blad. In bloei onderscheidt het Kruipklokje zicht door grotere kelkbladeren, dieper ingesneden bloemkroon met aan de basis van de binnenzijde een wit deel. Garganoklokje heeft veel kleinere bloemen dan Dalmatiëklokje met een duidelijk uit de bloemkroon stekende stijl. Vanwege het ontbreken van het witte deel aan de basis van de bloemkroon denken we dus dat dit het Dalmatiëklokje is.
Bron: https://waarnemingen.be/species/9171/
Tomaat - Solanum lycopersicum |
Tomaat - Solanum lycopersicum |
Tomaten zijn afkomstig uit Meso-Amerika, waar de voorvaderen van de Inca's en de Maya's kleine varianten kweekten. Toen de Spanjaarden Mexico veroverden was de plant daar al ingeburgerd. De als giftig beschouwde planten werden als sierplant geteeld. Rond 1750 kwam men er in Italië en de Provence achter dat de gele vruchtjes eetbaar waren. Door kruisen en selecteren kreeg de tomaat de rode kleur en vanaf 1850 is het een veelgebruikte groente in de Europese keuken.
De populaire vrucht is culinair gezien een groente. De rijpe vrucht is dan wel gezond, maar dit is in tegenstelling tot de rest van de plant, die giftig is: de plant hoort tot het geslacht nachtschade. De gifstof in deze plant heet tomatine; het is een glycoalkaloïde. De stof wordt door de plant geproduceerd als afweerstof tegen allerlei ziekteverwekkers en is ook giftig voor de mens.
Tomaat - Spinolarei |
- Lycopeen is een carotenoïde die vooral in rode groente en fruit voorkomt. Deze stof werkt het ontstaan tegen van geoxideerde cholesterol, wat zich aan de bloedvatwanden kan hechten.
- Flavonoïden hebben een krachtige anti-oxidante werking. Het bevordert de werking van vitamine C. Tekst: https://www.nutriphyt.be/nl/substance/tomaat
Nutriphyt werd destijds opgericht door mijn goede vriend Gabriël Devriendt die begin dit jaar helaas veel te vroeg overleden is. Ik bouwde destijds de eerste website voor Nutriphyt en het is me een eer dat ik mede aan de wieg van het bedrijf stond. Nutriphyt produceert nutriënten op basis van formules die door Gabriël Devriendt werden ontwikkeld.
stokroos (Alcea rosea, synoniem: Althaea rosea) |
De stokroos (Alcea rosea, synoniem: Althaea rosea) is een tweejarige plant uit de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae) die ook geleidelijk aan zijn weg naar de straat gevonden heeft.
De plant komt oorspronkelijk uit Turkije of Palestina en is in de 16e eeuw naar Europa geïmporteerd. De plant doet het goed in een landelijke en stedelijke omgeving en bestaat in zeer veel verschillende kleurvarianten. Er zijn enkele en dubbele stokrozen. (Tekst: Wikipedia)
vlinderstruik (Buddleja davidii) |
In Brugge vinden we op vele muren, zelfs op daken, de Buddleja, beter gekend als de ‘vlinderstruik’. De vlinderstruik (Buddleja davidii) is een plant uit de helmkruidfamilie. In Europa is de soort vooral als tuinplant in gebruik maar is steeds meer als tuinvlieder te vinden. De struik kan enige maar geen zeer strenge vorst verdragen.
De plant wordt vlinderstruik genoemd omdat hij vlinders aantrekt. Buddleja heeft bloemen die speciaal gebouwd zijn op bestuiving door vlinders. De bloembuis is lang en smal, waardoor alleen insecten met een lange tong bij de nectar kunnen. De struik heeft nog een aanpassing aan insectenbestuiving: van een onbestoven bloem is het hartje geel, en daarmee goed zichtbaar voor insecten. Na bestuiving wordt het rood, een kleur die insecten slecht zien. (Bron: Wikipedia)