donderdag 19 oktober 2023

Stadsplanten.be


 Deze blog werd stopgezet!

We vervangen deze blog door een volledig nieuwe website:

Hé, wat groeit daar in mijn straat?” of… “Hoe heet die plant daar op die oude muur?” en… “Waar komt die mooie bloem tegen mijn gevel plotseling vandaan?” Dat zijn steevast de vragen die mij gesteld worden naar aanleiding van een plantenwandeling of een photoshoot. De interesse voor stadsplanten is de afgelopen jaren duidelijk toegenomen. Vroeger moest elk ‘onkruid’ snel en grondig ‘verdelgd’ worden. 
Het adagio “Als iedereen voor eigen deurtje spuit is heel de straat schoon” vierde hoogtij.

Tegenwoordig is er – hoop ik – meer tolerantie ten opzichte van ‘wild groen‘ in de stad. Ik noem het graag ‘gewild groen‘. De meeste mensen zien de waarde van de biodiversiteit aan planten – en dieren – in en gaan er respectvol mee om. Begrijp me niet verkeerd! Ik pleit er niet voor om de natuur altijd en overal zijn gang te laten gaan. Als wilde planten hinderlijk of zelfs gevaarlijk worden dan moet er ingegrepen worden. Af en toe naar de kapper gaan is voor iedereen wel eens een goed idee. Selectief te werk gaan bij onderhoudsbeurten is soms dansen op een slappe koord. Maar het kan! Dat wordt bewezen door het puike werk van de Groendienst in verschillende steden. 

De stad is een specifieke biotoop. Het is er doorgaans enkele graden warmer dan op het platteland. Er komen uiteraard veel oude muren, bruggen en kaden voor waarop muur- en stoepplanten goed gedijen. 
Vaak worden in de stad ook nieuwe soorten aangetroffen. Planten die van elders afkomstig zijn maar die via reizigers en bezoekers -onbewust – verspreid worden. Soms is het verschijnen van een nieuwe soort het gevolg van het veranderende klimaat. Daar hebben de warme zomers van de voorbije jaren ook toe bijgedragen. In de stad treft men ook regelmatig zogenaamde ‘tuinvlieders‘ aan. Dat zijn van die avonturiers die hun vleugels uitslaan en uit een tuin of bloembak ontsnappen. Andere planten zijn echte ‘exoten‘ die hier voet aan de grond krijgen, én soms een gevaar vormen voor bestaande soorten.

Een vraag die mij ook vaak gesteld wordt is: “Zijn die planten eetbaar? ” of … “Heeft die plant geneeskrachtige eigenschappen “. Het antwoord is vaak volmondig: “Ja! “. Vandaar dat we ook die aspecten van bepaalde soorten trachten te belichten. Veel planten werden vroeger ook vaak ritueel gebruikt of hadden een symbolische betekenis. 

Het is niet onze bedoeling om van deze website een ‘encyclopedische’ site te maken. Er zullen beslist nog planten voorkomen die niet in deze website opgenomen zijn. We beperken ons ook tot urbane flora. Onze eerste bedoeling is om een 100-tal algemeen voorkomende stadsplanten die iedereen vaak voorbijloopt, maar niet kent, wat beter te leren kennen. Want … “Onbekend, maakt onbemind! ” zegt het spreekwoord. Vandaar dat we deze website begonnen zijn met een citaat uit Winnie de Poeh: “Onkruid zijn ook bloemen wanneer je ze beter leert kennen”. (“Weeds are flowers too, once you get to know them“. Bij een illustratie van Ernest Shepard voor het boek “Winnie de Poeh” van Alfred Milne.)

Veel plezier met deze site. (7 oktober 2023)

https://www.stadsplanten.be/

Geen opmerkingen: