Gewone dotterbloem - Caltha palustris subsp. palustris
Deze plant vonden we – weliswaar niet in het wild – in een vijver voor wilde waterplanten op het domein van “Sights of Nature”, België's enige speciaalzaak in verrekijkers, telescopen en microscopen te Brugge. De officiële Natuurpunt optiekshop!
(Met dank aan Brigitte en Georges voor de toestemming om op hun privé-domein te mogen fotograferen)
De Gewone dotterbloem behoort tot de Ranonkelfamilie, Ranunculaceae. Daarom... dat de bloem u aan een boterbloem doet denken, die tot dezelfde familie behoort.
Dotter verwijst naar het woord dooier, vanwege de gele kleur. Caltha is waarschijnlijk een verkorte naam voor calatha, dat is afgeleid van het Griekse kalathos (korfje) en zal dan betrekking hebben op de vorm van de bloem. Palustris betekent moeras.
In Vlaanderen is de plant vrij algemeen, maar vrij zeldzaam in het kustgebied.
In de Middeleeuwen was de Dotterbloem een afweermiddel tegen boze geesten en een middel om de melkproductie van het vee te verhogen.
In Engeland had de plant de aardige bijnaam drunkard, 'dronkaard'. In de geneeskunde werd de plant gebruikt tegen geelzucht (de tekenleer) en ook wel tegen epilepsie en bloedarmoede. De bloemknoppen werden vroeger ingelegd in azijn en gegeten als kappertjes.
Dotterbloemen zijn licht giftig, koeien vermijden ze te eten. Hooi met een geringe hoeveelheid dotterbloemen kan voor vee geen kwaad, maar grote hoeveelheden leiden tot spijsverteringsstoringen.
Wegens de mogelijke giftigheid is de rauwe plant niet als voedsel aan te raden. Het is niet voor niks een ranonkelachtige (boterbloemen, speenkruid) die allemaal giftige alkaloïden kunnen bevatten.
Disclaimer:
"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden. “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten