dinsdag 17 mei 2016

Gevlekte rupsklaver

Gevlekte rupsklaver - Medicago arabica



De gevlekte rupsklaver is een éénjarige plant van bermen en niet al te vruchtbare grond. die in België niet al te veel voorkomt. Vrij zeldzaam in de Polders en zeldzaam in de duinen en langs de rivieren. Elders zeer zeldzaam of ontbrekend. Hier langs de Gentpoortvest.

De plant behoort tot de Vlinderbloemenfamilie, Fabaceae.

Wat je onmiddellijk opvalt bij de Gevlekte rupsklaver is de bruinrode vlek op de bladeren. Volgens sommige legenden stond er rupsklaver aan de voet van het kruis van Christus en zijn dit bloedvlekken die op de bladeren dropen. Hoe ouder de plant wordt, hoe beter je deze vlekken kunt zien omdat ze met het ouder worden steeds donkerder worden.

Deze plant is oorspronkelijk afkomstig van het Middellandse Zeegebied en zaden zijn met de schapenwol in onze streken terechtgekomen. De spiraalvormige opgerolde peul heeft namelijk twee rijen doornen , waarmee hij in de vacht van voorbij komende dieren blijft hangen.



De Nederlandse naam klaver komt mogelijk van een Indo-Germaanse grondvorm glei (smeren), naar het kleverige vocht van de bloemen. Medicago komt van het Latijnse medicus of medica (van Medië of Perzië afkomstig). Arabica is Arabisch.

De bladeren zijn drietallig. De deelblaadjes worden tot 2,5 cm lang. Ze zijn omgekeerd hartvormig met in het midden meestal een driehoekige tot ronde vlek. Bij de top zijn ze getand.


Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloeiwijzen bestaan vaak uit één, twee  of drie  bloemen, die niet buiten de bladeren uit komen. Ze zijn lichtgeel en 5-7 mm.


Disclaimer

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend phytotherapeut.

Geen opmerkingen: