dinsdag 17 mei 2016

Kleine varkenskers

Kleine varkenskers - Coronopus didymus



Kleine varkenskers behoort tot de Kruisbloemenfamilie (Brassicaceae)
Coronopus betekent kraaienpoot. Het is afgeleid van koroone (kraai) en poes (voet). Didymus betekent dubbel.

De plant is te vinden op braakliggende grond, akkers, in plantsoenen, tussen straatstenen, langs grindpaden of trottoirs naast grasvelden.
Hier in de Koude Keukenstraat te Sint-Andries.

Kleine varkenskers bloeit van mei tot september met tot 2 mm grote, roomwitte tot groene bloempjes. Als je de blaadjes even tussen de vingers wrijft ruik je een onaangename geur.

Deze plant is afkomstig uit Zuid-Amerika en is bezig om een groot deel van de wereld te veroveren. In Nederland werd hij al eind 18e eeuw gemeld maar pas de laatste tientallen jaren breidt kleine varkenskers zich hier sterk uit.
Kleine varkenskers oogt erg kwetsbaar, maar ze kan goed voor zichzelf zorgen. 




Ze geldt zelfs als tredplant! Dat wil dus zeggen dat ze dichtgeslibde grond voor lief neemt en het ook overleeft als wij er af en toe eens met onze grote platvoeten op gaan staan.



Maar waarschijnlijk de sterkste kant, is de reproductie. Kleine varkenskers heeft maar een paar weken nodig om van een zaadje tot bloei en nieuw zaad te komen. Dus als een terrein kaal wordt gemaakt, kan kleine varkenskers dit zeer snel koloniseren.



Disclaimer bij het gebruik van deze blog


"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend phytotherapeut.




Geen opmerkingen: