Boerenwormkruid - Tanacetum vulgare
Boerenwormkruid is een overblijvende plant,
behorende tot de Composietenfamilie. Wanneer je de naam van het kruid
uitspreekt weet je al waarvoor het kruid gebruikt werd. De boeren gebruikten
het om hun vee en het boerengezin te verlossen van wormen. De oude naam is reinvaren of koekenkruid.
Er zijn twee verklaringen voor de Latijnse benaming Tanacetum:
Tanacetum is vermoedelijk afgeleid van het
Oudgriekse woord 'athanasia' dat 'onsterfelijk'
betekent. Het heeft deze naam waarschijnlijk te danken aan het feit dat de
bloemen niet makkelijk verwelken en lang hun gele kleur behouden, maar het kan
ook duiden op een soort levensdrank die ervan gemaakt werd.
'Vulgare' betekent 'algemeen voorkomend'.
'Vulgare' betekent 'algemeen voorkomend'.
De bladeren van boerenwormkruid lijken een
beetje op die van jakobskruiskruid (Jacobea vulgairs) maar dat is dan ook het
enige. De gele bloemen hebben alleen buisbloemen en lijken dus op gele knopjes.
Hij bloeit van juli tot en met september.
Boerenwormkruid is een echte pioniersplant die
op braakliggende industrieterreinen, bermen en opgespoten land in grote
aantallen voorkomt. Het wordt graag door schapen en koeien gegeten, maar niet
door paarden. Deze mijden het wegens de bittere smaak.
Medicinaal
Boerenwormkruid bevat het gif thujon en
stoffen welke het kruid sterk bitter doen smaken (tanacetine). Het gif doodt
spoel- en lintwormen, vlooien en mieren. Ondanks zijn giftigheid is boerenwormkruid
vele jaren een geneeskrachtig kruid geweest. Nu is het als geneesmiddel in
diskrediet geraakt, maar het wordt
desondanks nog aan sommige geneesmiddelen toegevoegd voor de behandeling van
koorts en geelzucht.
Vanwege de giftigheid is het gebruik van
boerenwormkruid niet zonder gevaar. Een waarschuwing om niet zelf te gaan
dokteren met het kruid. Dat geldt
uiteraard ook voor het gebruik van boerenwormkruid als middel om de eetlust op
te wekken of bij culinair gebruik.
Vergiftigingsverschijnselen zijn:
duizeligheid, kramp, buikpijn, ademnood. In geval van vergiftiging moet de maag
snel geledigd worden.
Uitwendig kan het gebruikt worden als
lotion bij schurft. Een takje boerenwormkruid in de schoenen geplaatst zou
helpen tegen chronische koorts. In de fytotherapie wordt het gebruikt tegen
onder andere artritis en verkoudheid. In de homeopathie wordt het nog wel
gebruikt tegen extreme vermoeidheid.
Boerenwormkruid verjaagt de vlooien uit de
kattenmand. De bloem bevat een vluchtige olie en daar zit tot 70 % gif en
bitterstoffen in.
Heb je vliegende mieren die in je huis
omhoog komen? Leg dan gedroogd boerenwormkruid op de plaats waar ze omhoog
komen en ze zullen er nooit meer verschijnen!
Als er mieren je huis binnenkomen kun je ook boerenwormkruid planten bij
die plek. Vroeger werd boerenwormkruid
veel in huis gestrooid om vlooien en motten tegen te gaan. In de kattenbak of
hondenmand gestrooid zou het ook de vlooien kunnen verjagen.
En een gedroogd boerenwormkruidtuiltje zou
ook de vliegen weghouden. Het is in ieder geval een van oudsher bekend
insecten werend middel. Je kunt ook wat van het gedroogde kruid in een sok doen
en in je slaapzak doen als je verre reizen maakt met eng ongedierte in de
buurt!.
De boer hing vroeger een tuil
boerenwormkruid in zijn kippenhok. De vlooien hadden een broertje dood aan het
kruid.
Het werd ook boven het bed gehangen om
muggen op veilige afstand te houden. En
mocht het niet helpen tegen jouw muggen dan zijn je troeteldieren er misschien
mee gebaat.
Vroeger stopten ze boerenwormkruid zelfs
tussen de lijkwindels om ongedierte op afstand te houden. Vooral in New England
werden in de 19de eeuw belangrijke personen opgebaard met een krans
gevlochten uit boerenwormkruid op het hoofd en werden ze begraven in
doodskisten die met dit kruid gevuld waren.
De etherische oliën uit de plant, zoals
triticine, irisine en graminine, worden gebruikt in de receptuur voor insecten
verdrijvende middelen.
Geplant tussen rijen wortelen in de
groentetuin helpt hij tegen de wortelvlieg. Ook werd het kruid vroeger soms
gebruikt om een abortus op te wekken. Hoge doses veroorzaken echter
duizeligheid, krampen, buikpijn en kunnen dodelijk zijn. Boerenwormkruid dus zeker niet gebruiken tijdens de
zwangerschap. Alhoewel het kruid vroeger
gebruikt werd bij wormen bij kinderen, waarschuwt men tegenwoordig dat het
absoluut ongeschikt is voor kinderen.
Culinair
In kleine hoeveelheden werd boerenwormkruid
vermengd in pannenkoeken of ovenkoeken en gebruikt om de smaak van de eieren te
verbeteren. Jonge blaadjes van de plant werden wel gesnipperd op de pudding of
op een omelet.
Als je ooit in Diest komt, ga dan langs in
de taverne van het begijnhof. Daar kan je een ‘kruidenkoek’ bestellen. Dat is
een pannenkoek met boerenwormkruid in. In Diest en omgeving is het in het
voorjaar al honderden jaren een traditie om de jonge scheutjes van de reinvaren (boerenwormkruid) te plukken en te
verwerken in koeken. Wat eerst als een medicijn bedoeld was, werd een lekkernij
voor jong en oud.
‘In
de lente pleeght men van de teere bladerkens van dit cruydt, sooi het erst uyt
der aerden komst, en noch mals is, met eyeren koeckskens te maken…!’ Aldus verwees Rembert Dodoens, vermaarde kruidenkundige, reeds in
1550 naar een eeuwenoud volksgebruik in de streek van Diest om met Reynvaert
(Boerenwormkruid) in het vroege voorjaar pannenkoeken te bakken.
De ‘Confrerie
van den Cruydtkoek’ wil Diest promoten als bakermat voor het bereiden van de
‘reynvaertkoek’. De kruidkoeken met vers boerenworm zijn niet te versmaden. Het eten van deze
koeken gaat terug op een oud-germaanse traditie, die van over de Rijn werd
meegebracht. De streek van Diest is bijzonder rijk aan dit kruid. Het recept
van deze pannenkoek stamt uit een 17de -eeuws kruidenkoek.
Men plukt het kruid als het nog maar enkele
centimeters groot is. Dan kan je het verwerken in je gerechten. De kruiden
kunnen gedroogd of in de diepvries (gehakseld) het jaar rond bewaard worden.
Maar neem best natuurproducten, de koeken kunnen er alleen maar beter door
worden.
Ook op andere plekken kan je van deze
kruidenkoeken eten. Als je ze zelf bakt, maak dan grote, dikke pannenkoeken.
Geen flensjes. Hak de jonge blaadjes in stukjes en doe bij het deeg. Gewoon
bakken. Met boter en zout of met kandijsiroop zijn ze een echte lekkernij. Maar
als ze wat rusten en opnieuw opgewarmd worden zijn ze nog beter.
Een recept voor boerenwormpannenkoeken:
Ingrediënten:
Boter (of olie). Snufje zout.
1 ei.
1/2 kop bloem
1,5 dl melk ; beetje citroensap
Stroop of bruine suiker
1 eetlepel fijngesneden boerenwormkruidbladeren. (De blaadjes moeten van een jonge plant afkomen. Blad van de oudere plant is giftig.)
Bereiding:1 ei.
1/2 kop bloem
1,5 dl melk ; beetje citroensap
Stroop of bruine suiker
1 eetlepel fijngesneden boerenwormkruidbladeren. (De blaadjes moeten van een jonge plant afkomen. Blad van de oudere plant is giftig.)
Voeg de zout door de bloem en klop er een
ei door. Voeg dan de melk toe en de fijngesneden blaadjes. Goed roeren en 2 tot
3 uur in de ijskast zetten. Smelt de boter in een koekenpan en bak de
pannenkoeken één voor één. Suiker of stroop erop en je hebt een heerlijke
pannenkoek.
Opgelet: gebruik alleen maar jonge
boerenwormkruidblaadjes. In de grotere bladeren zitten giftige stoffen zoals
het al vermelde thujon. Het kruid mag alleen in kleine hoeveelheden en beperkt
gebruikt worden. Er kan bij gebruik van dit kruid misselijkheid, buikpijn en
krampen optreden. Bij hele grote hoeveelheden is het kruid echt giftig en kan
dus zelfs zeer ernstige gevolgen hebben.
Volksgebruiken
De plant wordt gerekend tot de zogenaamde
afweerkruiden. Het zou afweer bieden tegen hekserij, spoken en onweer.
En de boerin stak boerenwormkruid in haar
kruidwis. Afhankelijk van de streek staken de bewoners verschillende kruiden -
met o.a. boerenwormkruid - bij elkaar.
Ze bonden zo'n tuil dan samen met bitterzoetlinten. De ruiker hing
daarna naast de open haard. De kruidentuil hielp het gezin in moeilijke tijden.
Als het onweerde brak de boerin vlug een
stuk van de gedroogde kruidenwis af en gooide dat, onder het bidden van een
devoot gebed, in het vuur.
Na het onweer proefden de heerlijke
kruidkoeken van de boerin een beetje naar boerenwormkruid. Samen met
paardenbloem en duizendblad hadden die boerenwormkruidkoeken een smaak om nooit
meer te vergeten.
De boerin lette er wel op dat ze het
boerenwormkruid plukte als het drie vingers hoog stond. Dan alleen kon je het
in de pannenkoeken of onder de ‘aardappelstoemp'
verwerken, zonder dat de schadelijke stoffen hinderlijk werkten.
Sint-Medard kreeg in die tijd ook zijn deel
van de koek. Wat deed elke diepgelovige
boerin bij het pannenkoeken bakken? Ze
kieperde de helft van het pannenkoekendeeg door het venster om Sint-Medardus’ gunsten
af te smeken.
Dat de duivel op de loop ging van
boerenwormkruid was algemeen bekend. Trouwens, stond boerenwormkruid niet
afgebeeld op het beroemde schilderij 'Het
Lam Gods' ? Dat schilderij wilde toch niets dan goeds tonen. Het was
demonenvrij. Dus het boerenwormkruid kon geen spek naar de duivel zijn bek
zijn!
Disclaimer:
"Wilde
planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van
welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of
culinaire doeleinden. “Wilde planten in
Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen
uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in
de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies
van een arts of een erkend fytotherapeut.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten