zaterdag 27 mei 2023

Echte koekoeksbloem - Silene flos-cuculi


In het grasland voor het kasteel in Tillegembos vind je vanaf nu weer de fraaie en vrolijk gekleurde bloemen van de Echte koekoeksbloem. 

De soort is in Vlaanderen een vrij algemene plant.

 

De naam is mogelijk ontstaan doordat de planten bloeien als de koekoek weer in het land is en begint te roepen. In de bladoksels zie je vaak schuim, waarin de larve van een schuimcicade leeft (het koekoeksspuug). Het zou dus ook kunnen dat de naam daarvan afkomstig is. Silene verwijst naar de bosgod Silenus, de Griekse vader van de silenen, die vaak met een dikke buik, net als de kelk van sommige soorten, dronken en rijdend op een ezel werd afgebeeld. Volgens anderen stamt silene af van het Griekse sialon (speeksel), omdat vele soorten kleverig zijn. Flos-cuculi betekent koekoeksbloem.




 

De Echte koekoeksbloem is een overblijvende, vaste plant uit de Anjerfamilie (Caryophyllaceae) die 30-90 cm hoog kan worden. Binnen de Anjerfamilie omvat het geslacht Silene ruim 400 soorten. De heldergroene bladeren zijn smal en lancetvormig en de frele stengels zijn vaak vertakt en ruw behaard. Opvallend zijn de franjeachtige bloemen waarmee de plant rijk kan bloeien. De bloemen vallen des temeer op omdat aan de stengels maar weinig blaadjes zitten. Ze zien er wat rafelig uit. Een Engelse naam voor de plant luidt Ragged robin: rafelige roodborst. De bloemkleur is rozerood, een enkele keer komen ook witte bloemen voor. De bloeitijd loopt van mei tot en met juli met soms nog een tweede bloei van augustus tot in oktober. 

 

Echte koekoeksbloem houdt van vochtige tot drassige grond die matig voedselrijk is. Dit kan zowel zand, leem, lichte klei, zavel als veenbodem zijn. Het is een zonminnende soort die ook gedijt op licht-beschaduwde plekken. 

 

De bloemen worden bestoven door honingbijen, wilde bijen, hommels en dag- en nachtvlinders. Echte koekoeksbloem is verder waardplant voor diverse vlindersoorten (spanners, kokermotten en uilen) en een belangrijke nectarplant voor de (eerste generatie van) Zilveren maan (Boloria selene).

 

Bron o.a.: https://plantenvanhier.nl/soorten/echte-koekoeksbloem.html



 

Disclaimer:

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.





 

Geen opmerkingen: