zaterdag 27 mei 2023

Gewone margriet - Leucanthemum vulgare

 


In de bloemenweide voor het kasteel van het domein Tillegem groeit (en bloeit) onder andere ook de gewone margriet.

 

Gewone margriet is een bekende wilde plantensoort, die deel uitmaakt van de Composietenfamilie. Uit paleontologisch onderzoek is gebleken dat de soort al sinds de bronstijd in onze omgeving aanwezig is. Deze prachtige plant valt op met haar wit-gele bloemen in de voorzomer en wordt bezocht door tal van insecten, zoals vlinder, bijen en zweefvliegen.

 

De naam margriet komt van het Oudgriekse margarites, dat weer uit het Babylonisch komt en “parel” betekent. Dus aan alle Margareta’s, Greetjes en Margrietjes onder de lezers: jullie zijn parels!  Als dat geen mooie voornaam is!

 

Het is een overblijvende plant die 30 tot 60 centimeter hoog wordt. De (onderste) bladeren zijn spatelvormig en gekarteld en de bladranden zijn getand. Het bloemhoofdje staat op een rechte stengel met verspreid staande bladeren. De bloemen zijn wit met een geel hart. De bloei is van mei t/m augustus, met een uitloop tot in september. 

 

De plant bloeit rijk en langdurig. De wortelstok is vaak vertakt en de wortels zijn taai en relatief lang. Ze plant zich hoofdzakelijk generatief (via zaad) voort, waarbij zaden ook door de wind worden verspreid. Margriet gedijt op enigszins droge tot vochtige bodems die vrij open moeten zijn. 

 

Margriet is een goede drachtplant. Zoals bij veel soorten van de Composietenfamilie zorgen de randbloemen ervoor dat de bloeiwijze voor insecten goed zichtbaar is. Voor een mensenoog is de kroon van de lintbloemen wit. Voor bijen hebben de lintbloemen echter de kleur ‘bijenblauwgroen’. Hierdoor vormen ze een kleurcontrast met de gele buisbloemen in het midden. De kroon van de buisbloemen is kort en daardoor is de nectar ook voor insectensoorten met een korte tong gemakkelijk toegankelijk. Vele insectensoorten verzamelen dan ook nectar en (oranje) stuifmeel bij deze plant: wilde (solitaire) bijen en diverse soorten hommels, (zweef)vliegen en vlinders.

(Bron: https://plantenvanhier.nl/soorten/margriet.html)




 

Wist je dat je blaadjes van gewone margriet in salade kunt eten? De smaak is opvallend: eerder scherp en een beetje bitter. Je gebruikt daarom best niet té veel in een slaatje en mengt best met andere slablaadjes.

 

Gewone margriet kan medicinaal gebruikt worden, meer bepaald bij ademhalingsproblemen. De bloemen en soms ook de hele bovengrondse plant kunnen gedroogd worden voor bv. thee om te drinken bij bv. astma, kinkhoest, enz.

 

We moeten er (o.w.v. de erin aanwezige stof pyrethrine, zie verder) echter voor waken geen tè hoge doses van margriet te nemen.

Een afkooksel/lotion van bloemen en bovengrondse delen van gewone margriet kan schrale handen, wondjes, blauwe plekken en zweren verzachten.

(Bron: https://www.facebook.com/groups/eetbare.wilde.planten/posts/2999563306763637/)

 


Van oudsher wordt de margriet gebruikt tegen de griep, koorts en keelontsteking. De vermeende geneeskrachtige werking van de margriet maakt deze plant bijzonder veelzijdig.

(https://www.bostuin.com/productpagina/magriet-gewone-magriet-leucanthemum-vulgare)

 

De hele plant kan gebruikt worden om wol en andere stoffen mee te verven. Dat resulteert in geel tot bruine kleuren.

 



Disclaimer:

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.


Geen opmerkingen: