zaterdag 27 mei 2023

Japanse duizendknoop - Fallopia japonica



Duizendknoop-soorten behoren tot de moeilijkst te bestrijden invasieve uitheemse planten in België. Plant deze soort dus ook niet aan en gooi zeker geen delen van de plant in de natuur. Het is een invasieve exoot die je overal in Vlaanderen tegenkomt. De plant verdringt andere planten. Ook veroorzaakt de plant schade aan funderingen en rioleringen.

 

U voorkomt verdere verspreiding door de duizendknoop juist niet te maaien. Als u maait, kunnen plantenresten in de directe omgeving verspreid worden. Ook kunnen plantenresten op de maaimachine achterblijven en ergens anders leiden tot nieuwe groeiplekken. Stukjes wortelstok van maar enkele grammen of kleine stengelstukken met een knoop zijn daarvoor al genoeg.

 

Japanse duizendknoop is een typische soort van voedselrijke, vochtige standplaatsen, zowel in de (half)schaduw als in de volle zon. Ze wordt aangetroffen langs de bermen van wegen, spoorwegen en rivieren, in en langs bossen, op braakliggende terreinen, verlaten spoorwegterreinen enz.

 

Waar Japanse duizendknoop opduikt, is de soort onverwoestbaar en neemt ze binnen de kortste keren grote oppervlakten in, waaronder geen enkele inheemse soort overleeft. Haar uitbreiding gebeurt hoofdzakelijk vegetatief. Populaties van Japanse duizendknoop kunnen een verhoogde erosiegevoeligheid tot gevolg hebben: in de winter, na de bladval, is de vrijgekomen grond extra onderhevig aan wind en water. 

Zonder twijfel is de plant een van de schadelijkste exoten van de Vlaamse flora.

(Bron: https://www.ecopedia.be/planten/japanse-duizendknoop)

 

Tips voor bestrijding: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/japanse-duizendknoop

 

Meer informatie over de Japanse duizendknoop in Vlaanderen leest u hier: https://www.vlaanderen.be/publicaties/japanse-duizendknoop-in-vlaanderen


Disclaimer:

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.


 

Geen opmerkingen: