zaterdag 27 mei 2023

Grasmuur - Stellaria graminea

 



In onze graslanden komt de rijk bloeiende grasgroene Grasmuur, Stellaria graminea, heel algemeen voor. De met witte bloemen in de laatste helft van de lente en eerste helft van de zomer bloeiende plant is door zijn grasgroene kleur en de lange smalle vorm van de bladeren uitstekend aangepast aan de andere grasachtige planten in het grasland. Een goed kenmerk is de stengel, die vierkant van vorm is, terwijl de takken in de bloeiwijze rond zijn.

https://www.floravannederland.nl/planten/grasmuur




 

Stellaria komt van het Latijnse “stella” (ster), hetgeen slaat op de vijf tweedelige kroonbladen, die als een sterretje uitstaan. Graminea betekent grasachtig. De meestal vertakte stengels staan soms rechtop, maar meestal zijn ze slap en liggen ze of hangen tussen of over andere planten.

 

Grasmuur bloeit van mei tot juli met witte, driestijlige bloemen. De vijf kroonbladen zijn tot aan de voet tweedelig, waardoor het lijkt of er tien kroonbladen zijn. Ze zijn iets korter of iets langer dan de gewimperde, 3-6 mm lange kelkbladen. De takken van de schroefvormige bloeiwijze zijn vaak rond. 

https://www.herbarium.be/plant/grasmuur-stellaria-graminea/




 Disclaimer:

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.


Geen opmerkingen: