zaterdag 27 mei 2023

Ringelwikke - Vicia hirsuta

 


De ringelwikke is een plant uit de vlinderbloemenfamilie die in Vlaanderen vrij algemeen voorkomt. Ringelwikke is eenjarige, verspreid behaarde plant van 15 tot 60 cm hoog, die bloeit vanaf mei tot en met juli.

 

Ringelwikke is een weinig kieskeurige plant van akkers en bermen, die dikwijls wordt aangetroffen in dezelfde milieus als smalle wikke. 

 

Vicia komt van het Latijnse woord vincere of vincio (binden of winden), dus een sterk rankende groeiwijze, maar misschien ook van het Griekse bikion of bicion (vaatje), dus een peulvrucht. Hirsuta betekent ruwharig.

 

Aan het uiteinde van de even geveerde bladeren zitten ranken waarmee de soort zich aan andere planten omhoogwerkt. De trossen hebben meestal vijf tot zes kleine bloemen. Het zijn de kleinste Wikke bloemen die we in onze vegetaties kennen, tot een halve cm groot. De kleur van de bloemen is wit tot lichtblauwpaars. Heel kenmerkend zijn de behaarde peulen waarin altijd twee zaden zitten.

https://www.floravannederland.nl/planten/ringelwikke




 

De bloeiwijze van ringelwikke is een lang gesteeld trosje van 1-8(-10) blauwachtig witte bloemetjes. Vlag en zwaarden zijn meest wit, alleen de kortere kiel heeft een blauwe top. De kelk is ruw behaard en heeft ongelijke tanden.

 

De bladeren staan verspreid aan de sterk vertakte stengel, zijn samengesteld uit 4-10 paar deelblaadjes en eindigen in een vertakte rank.

 

U vindt meer informatie voor determinatie op: https://wildebloemen.info/pages%20sleutels/sleutel%20wikke%20Vicia.php




 

Disclaimer:

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.



Hola

Geen opmerkingen: