zaterdag 27 mei 2023

Kleine klaver - Trifolium dubium

 


In onze drogere gras- en hooilanden kom je een eenjarige klaversoort tegen met kleine gele bloemen in een hoofdje. Na de bloei blijven de bruin geworden kronen op het hoofdje staan en zijn dan naar beneden teruggeslagen. Ze omhullen de peultjes. Het is de Kleine klaver, Trifolium dubium, met ronde stengels en kleine drietallige bladeren.

https://www.floravannederland.nl/planten/kleine_klaver




 

Kleine klaver te herkennen aan de gele bloemhoofdjes met vlinderbloemen, die een smalle vlag hebben én die na de bloei geelbruin verkleuren en gaan hangen, én het driedelige klaverblad.

 

De kleine klaver is een laag groeiende klaver met een kleine gele bloem. In het wild is het de gastheer van het Icarusblauwtje, een vlindersoort die zijn eieren op de plant legt. Deze klaversoort representeert de Ierse shamrock. De mythe gaat dat de Ierse heilige St. Patrick het blad van deze klaver gebruikte om het mysterie van de christelijke Drie-eenheid uit te leggen.

https://www.picturethisai.com/nl/wiki/Trifolium_dubium.html

 

 

Klaver komt mogelijk van een Indo-Germaanse grondvorm glei (smeren), naar het kleverige vocht van de bloemen. Trifolium komt van het Latijnse tri (drie) en folium (blad). De bladen zijn drietallig. Dubium betekent twijfelachtig of onzeker.

 

De verspreid staande bladen zijn drietallig, kort gesteeld en hebben langwerpig omgekeerd eironde deelblaadjes met een afgeronde tot iets hartvormige top. De twee zijdelingse deelblaadjes zijn vrijwel zittend, maar het middelste heeft gewoonlijk een steeltje van 1-2 mm. De eerst gevormde bladen hebben een zittend topblaadje. De beide steunblaadjes zijn langwerpig-eirond. Aan de top zijn ze plotseling toegespitst en aan de voet zijn ze met de bladsteel vergroeid.

https://wilde-planten.nl/kleineklaver.htm

 

Meer informatie is te vinden op: https://www.herbarium.be/plant/kleine-klaver-trifolium-dubium/

 


Disclaimer:

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.




 

 

 


Geen opmerkingen: