Beklierde basterdwederik is een overblijvende plant die behoort tot de teunisbloemfamilie (Onagraceae). Hij komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. In Vlaanderen komt de soort vrij algemeen voor. (Bron: Wikipedia)
Beklierde basterdwederik is een overblijvende plant die behoort tot de teunisbloemfamilie (Onagraceae). Hij komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. In Vlaanderen komt de soort vrij algemeen voor. (Bron: Wikipedia)
Beklierde basterdwederik lijkt qua uiterlijk op een aantal andere soorten binnen het geslacht Epilobium en ze zijn vaak zeer moeilijk uit elkaar te houden. Althans zonder loep. Met wat vergroting en een goede flora is er wel uit te komen. De belangrijkste verschillen zitten in de hoeveelheid en soort beharing op de stengel.
De bloemen hebben vier witte tot violetroze, ingekeepte bloembladen aan het einde van lange, slanke stengels die zich langs de bloeiende stengel hechten en een bloemhoofd vormen. De bloeiende kop is bedekt met kliervormige haren. Met een loep zijn de klierharen goed te zien.
Het geslacht van de basterdwederiken omvat ongeveer 200 soorten en heeft een wereldwijde verspreiding. In België en Nederland komen 9 soorten voor. De beklierde basterdwederik is er één van. Een overzicht van de soorten is te vinden op:
http://www.wildebloemen.info/pages%20bloemen/B/basterdwederik.php
Medicinaal wordt basterdwederik voorgeschreven bij de behandeling van prostaatadenoom of goedaardige prostaatvergroting en urinaire problemen. Het vermindert de frequentie van nachtplassen, verbetert de kracht van de urinestraal en zijn debiet. Het bestrijdt ontsteking van de prostaat en schijnt ook een anti-kanker werking te hebben.
Thee van basterdwederik kan ook gebruikt worden als een gorgelmiddel om ontstekingen van mond en keel te verlichten.
Belangrijke nota: de gegevens hierboven komen van geloofwaardige bronnen, maar mogen enkel aangezien worden als informatie voorafgaand aan een consultatie van uw dokter. Lees ook de disclaimer onderaan deze pagina.
Bronnen en meer info:
https://waarnemingen.be/species/6731/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Beklierde_basterdwederik
https://www.ecopedia.be/planten/beklierde-basterdwederik
https://www.verspreidingsatlas.nl/0448
https://www.plantennamen.info/nederlandse-namen/beklierde-basterdwederik-epilobium-ciliatum
https://www.picturethisai.com/nl/wiki/Epilobium_ciliatum.html