donderdag 29 juni 2023

Postelein - Portulaca oleracea

 


Postelein - Portulaca oleracea

 

In de Oude Gentweg vonden we vandaag de wilde postelein. Het schiet op tussen de tegels van het trottoir tegenaan de muur. Wilde postelein wordt ook wel zomerpostelein genoemd.

De plant heeft kleine, dikke, vlezige blaadjes aan duidelijk rode stengels. Wanneer ze bloeit, in de ochtenden, heeft ze kleine gele bloempjes.

 



Wilde postelein is een eenjarige plant, die behoort tot de posteleinfamilie (Portulacaceae). De soort komt van nature voor in India en het Midden-Oosten. De opgaande vorm van postelein wordt in Azië, Suriname, Griekenland, België en Nederland gebruikt als groente. In Iran wordt de groente al meer dan 2000 jaar gegeten. Ook bestaan er cultivars met grote bloemen voor de siertuin. (Wikipedia)

 

Erkend als 'Ma Chi Xian' in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), wordt postelein vaak geïndiceerd voor wondgenezing, huidaandoeningen en dysenterie. Portulaca oleracea bevat veel biologisch actieve stoffen en is een bron van veel voedingsstoffen. 


Postelein - Portulaca oleracea


 

In huidverzorgingstoepassingen wordt postelein-extract gebruikt vanwege zijn antihistaminische, ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen. Dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten beschermt Posteleinextract de huidcellen tegen door UV veroorzaakte vrije radicalen en oxidatieve stress, en wordt daarom verwerkt in veel zonnebrand- en aftersunproducten. Het wordt als veilig beschouwd en wordt goed verdragen en kan worden beschouwd als een aanvullende therapie voor jeuk en eczeem.


UPDATE: op 20 augustus 2023 vonden we langs de Potterierei een mooi exemplaar.

 

Postelein - Portulaca oleracea


 


Ook op het domein "House of Time" groeien veel jonge postelein. Benieuwd hoe deze populatie er over een jaartje zal uitzien.


Postelein - Portulaca oleracea


Bronnen en meer info:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Postelein

 

https://wilde-planten.nl/postelein.htm

 

https://groentegroente.nl/groentes/postelein-bereiden/

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3934766/

 

https://inci.guide/plant-extracts-derivatives/portulaca-oleracea-purslane-extract

 

https://harmonycenter.nl/wilde-postelein-salade/