zaterdag 17 juni 2023

Groot kaasjeskruid – Malva sylvestris

 


Het groot kaasjeskruid (Malva sylvestris) is een 1-1½ m hoge vaste plant uit de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae). Regionale namen zijn onder meer hemdeknoopjes, juvverrooske, kasekenskruid, kattekaasjes, kerkbloem, mastellekens, mastellekenskruid en pastellekens. Voor de oorsprong van de botanische naam Malva zijn ten minste twee verklaringen. De eerste verklaring stelt dat Malva is afgeleid van het Oudgriekse woord 'malassoo' = verzachten. De tweede verklaring is dat Malva is afgeleid van het Hebreeuwse woord 'malluah' = zout van smaak. De naam kaas is afgeleid van de vruchtvorm, die iets van een Goudse kaas weg heeft. (Wikipedia)

 

Groot kaasjeskruid is een plant die al heel lang geleden bekend staat om zijn geneeskrachtige werking. Ook werd het vroeger regelmatig als groente gegeten. Een interessante website over het medicinaal en culinair gebruik van dit kruid is te vinden op: https://www.overkruiden.nl/kruiden/plantengroepen/vaste-planten/groot-kaasjeskruid/

 

Het is bekend dat M. sylvestris kan worden gebruikt als een ontstekingsremmende stof voor de luchtwegen, het maagdarmkanaal en de huid. 

 

Aangenomen wordt dat deze farmacologische en biologische activiteit van de plant moet worden toegeschreven aan de aanwezigheid van flavonoïden of slijmachtige polysacchariden die in grote hoeveelheden aanwezig zijn in de vruchten, bloemen, bladeren en wortels van de plant. Wetenschappelijke studies wezen uit dat M. sylvestris kan worden gebruikt als een antiseptisch middel om micro-organismen die resistent zijn tegen antibiotica te elimineren.

Bron: Bioactivity of Malva Sylvestris L., a Medicinal Plant from Iran

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3586856/

 

Zie ook: A Review on Health Benefits of Malva sylvestris L. Nutritional Compounds for Metabolites, Antioxidants, and Anti-Inflammatory, Anticancer, and Antimicrobial Applicationshttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8382527/

 

Zie ook: 7 Amazing Benefits Of Malva Sylvestris Or Common Mallow.

https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/malva-sylvestris.html

 

Kaasjeskruid scheidt een grote hoeveelheid slijm af. Deze gelachtige substantie heeft een fantastisch verzachtend effect op de huid en creëert een barrière die de huid kan helpen vocht vast te houden en verlies van elasticiteit te voorkomen, waardoor het een ideaal ingrediënt is voor anti-verouderingseffecten.  Omdat het een hydraterend en herstellend ingrediënt is, wordt kaasjeskruidextract vaak aangetroffen in lotions of crèmes. Vanwege het bewezen vermogen om de elasticiteit van de huid te behouden, is kaasjeskruidextract een geweldige aanvulling op een anti-verouderingsbehandeling.

Bron: https://www.ghostdemocracy.com/blogs/ingredients/mallow-flower-extract

 

 

Bronnen en meer info:

https://www.floravannederland.nl/planten/groot_kaasjeskruid

https://www.ecopedia.be/planten/groot-kaasjeskruid

https://waarnemingen.be/species/7037/

https://melangethee.be/product/kaasjeskruid/

https://www.overkruiden.nl/kruiden/plantengroepen/vaste-planten/groot-kaasjeskruid/

https://www.ghostdemocracy.com/blogs/ingredients/mallow-flower-extract

https://www.just-benelux.com/kruidenencyclopedie/malva-malva-sylvestris/