zaterdag 17 juni 2023

Inkarnaatklaver - Trifolium incarnatum

 

Foto © Marc Willems


Inkarnaatklaver (Trifolium incarnatum) is een eenjarige, soms tweejarige plant uit de vlinderbloemenfamilie. De plant komt van nature voor in het Middellandse zeegebied: Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië, het Balkanschiereiland en Turkije. Door het gebruik als veevoer komt de inkarnaatklaver tegenwoordig als neofyt overal voor. Neofyten zijn planten die zich als exoten in historisch tijd met hulp van de mens hebben gevestigd.

 

Inkarnaatklaver behoort tot de vlinderbloemenfamilie. Incarnatum is Latijn en betekent "op vlees gelijkend". De kleur is bloedrood. En dat is ook zijn belangrijkste kenmerk. Soms heet de plant bloedklaver.

 

Inkarnaatklaver vind je op zonnige, matig droge tot vochtige en voedselarme zanderige grond. De een- of tweejarige jarige plant groeit ook op braakliggende terreinen en langs spoorlijnen.

 

Inkarnaatklaver is afkomstig uit het Middellandse zeegebied. Klaverplanten hebben de eigenschap om stikstof te binden in hun wortels en worden om die reden ingezet als bodemverbeteraars. Inkarnaatklaver bloeit in mei, juni en juli.

 

De vrucht is een eenzadige, 2-2,5 cm lange en 1-1,5 cm brede peulvrucht. Het geelgroene, eivormige zaad is ongeveer 2 mm groot. 

wordt direct na het oogsten van granen ingezaaid. Het geeft een uitbundig, groen, smakelijk gewas dat ook als hooi te gebruiken is.

 

De plant wordt 20-50 cm hoog. De behaarde, rechtopstaande stengel is meestal niet vertakt. De afwisselend, spiraalvormig staande bladeren zijn driedelig. 

 

Bladeren kunnen ook in salades worden verwerkt. Van de bloeiwijze kan meel worden gemaakt, maar ook kan thee worden gezet van de gedroogde bloemhoofdjes.

 

Inkarnaatklaver wordt geteeld als een proteïnerijk voedergewas voor vee en

wordt direct na het oogsten van granen ingezaaid.  Het geeft een uitbundig, groen, smakelijk gewas dat ook als hooi te gebruiken is.
Tekst: Nic Carsauw - Wilde natuur in Mechelen


Hola