zaterdag 17 juni 2023

Krulzuring - Rumex crispus

 


De krulzuring (Rumex crispus) is een hemikryptofyte, vaste plant die behoort tot de duizendknoopfamilie (Polygonaceae).  Hemikryptofyt is een levensvorm van tweejarige of vaste plant met de knoppen op of iets onder de grond, zodat ze worden beschermd door de strooisellaag. De knoppen bevinden zich vaak in basale delen van scheuten van het voorgaande jaar. Zo kunnen de planten een ongunstige periode, zoals een winter, hete zomer of periode met schaduw, overleven. (Wikipedia)

 

Als pionier soort op open plekken, maar ook in grasland en ruigten vind je krulzuring, Rumex crispus. De planten vallen vooral op door hun lange smalle bladeren die erg aan de rand gekroesd zijn. Daar dankt deze zuringsoort zijn naam aan.

https://www.floravannederland.nl/planten/krulzuring

 

Naamgeving (Etymologie)-Zuring duidt op de zure smaak van de plant (door de aanwezigheid van oxaalzuur). Rumex komt het Latijnse woord rumex (werpspies), hetgeen slaat op de bladvorm van een aantal soorten. Crispus betekent gekroesd.

https://wilde-planten.nl/krulzuring.htm

 

Krulzuring is een tamelijk veel voorkomende plant, maar duidelijk minder dan ridderzuring. Het blad van krulzuring is veel slanker dan van ridderzuring en heeft een golvende bladrand.

 

Rumex Crispus is een homeopathisch geneesmiddel dat kan helpen bij hevige, onophoudelijke droge hoest en bij het behandelen van een kietelend gevoel in de keel dat hoest veroorzaakt. Het is ook effectief bij de behandeling van pijn in de maag.

 

De bladeren kunnen in - zeer kleine hoeveelheden - rauw worden gegeten totdat de bloemstelen verschijnen. Gele zuringbladeren kunnen op elk moment worden gekookt, zolang ze maar groen zijn. Bladeren kunnen worden toegevoegd aan salades, gekookt als potkruid of toegevoegd aan soepen en stoofschotels.

 


Waarschuwing: Verzamel altijd kruiden uit gebieden die niet zijn besproeid met chemische bestrijdingsmiddelen en niet in de buurt van wegen of niet-biologische boerderijen.

Onthoud dat dit artikel niet kan worden opgevat als een medisch advies. We delen informatie en het is aan u om passende, deskundige  gezondheidsbegeleiding te zoeken.