dinsdag 20 juni 2023

Hoeve Bonem - Damme

 


Het voorbije weekend (18 juni 2023) bezochten we Hoeve Bonem in Damme.

Bonem is één van de oudste plaatsnamen in Damme en gaat terug tot de 13de eeuw.

De historiek van Hoeve Bonem gaat terug tot de 13de eeuw. De hoeve ligt op een terp en is volledig omringd door water, een restant van het voormalige krekengebied.

De hoeve is nog omringd door water en het grote domein bestaat uit tuinkamers die de bezoekers telkens verrassen. 

De tuin werd volgens een hedendaagse visie aangelegd met respect voor de intimiteit en historiek van de hoeve en het omringende polderlandschap. Hier wordt inderdaad gezocht naar een evenwicht tussen ‘ingrijpen’ en ‘de natuur zijn gang laten gaan.'


Korenbloem


De hagen zijn inderdaad gemillimeterd, de paden tussen de bloemenweide netjes gemaaid, de zwemvijver is geïntegreerd in het tuinlandschap en hedendaagse kunst (Anthony Gormley, Thomas Houseago, Erwin Wurm, Carsten Höller, Claudia Comte, Richard Long, Angus Taylor…) gaat in dialoog met de natuur.



  

Maar de wilde planten bloeien rijkelijk.  Poelen werden aangelegd om water te laten infiltreren in de bodem, ook waar mogelijk wordt gekozen voor wadi's om het water traag af te voeren naar de vijvers op het domein in plaats van afvoerleidingen en drainagebuizen in de grond te stoppen. Er worden geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruikt. Het blad op de gazons wordt in de herfst verzameld om bladcompost te maken of om te dienen als mulch onder de beplanting.


Op onze twee uur durende wandeling door de tuin ontdekten we een aantal plantensoorten die niet nieuw zijn voor ons, maar die we toch niet elke dag zien: ruige weegbree, salomonszegel, zwarte toorts, lange ereprijs, rapunzelklokje, blaassilene, bolderik, pastinaak, reseda. 


Rapunzelklokje

Daarnaast een overvloed aan bekende soorten die allen naast mekaar voorkomen: margrieten, sint-janskruid, papavers, zwarte mosterd, akkerkool, knoopkruid, kropaar, streepzaad, duizendblad, zuringsoorten, grassen, haagwinde, korenbloem, basterdwederik, biggenkruid, valeriaan, rietgras, kaasjeskruid, groot sterrenscherm, en talloze andere die allemaal gretig verkend worden door vlinders, bijen en insecten.

Hieronder enkele foto's.


Salomonszegel

Grote klaproos



Zwarte toorts

margrieten


Lange ereprijs


Knoopkruid



Sint-Janskruid


Reportage Bonemhoeve met tuinbaas Gijsbert Smid

Hola