maandag 5 juni 2023

Kruisbladige wolfsmelk - Euphorbia lathyris

 

Kruisbladige wolfsmelk - Euphorbia lathyris


De kruisbladige wolfsmelk of kruisbladwolfsmelk is een plant die in Nederland en België van nature voorkomt, zij het zeldzaam. (Wikipedia) In en aan de rand van tuinen wordt de kruisbladige wolfsmelk nog regelmatig als verwilderde plant aangetroffen.

We moeten er meteen een stevige waarschuwing bij vermelden! Omdat het sap van bijna alle soorten echter heel erg giftig is, noemen we de plant bij ons wolfsmelk. Vroeger werd de wolf als symbool voor de duivel gebruikt.

 De plant is, zoals meerdere wolfsmelk-soorten, giftig, en wordt daarom in de volksmond ook wel aangeduid met benamingen als "heksenmelk", "mollenkruid" of "rattenkruid".

Na aanraking met het sap moet men zorgvuldig de handen wassen met water en zeep.

 

Sap dat rechtstreeks van de plant of via het aflikken van de vingers in de mond komt, veroorzaakt een brandende pijn ter hoogte van de lippen en de mond en speekselvloed. Soms treedt zwelling van de lippen op en zelfs zwelling van het strottenhoofd. Bij doorslikken kunnen ook misselijkheid, braken en diarree optreden.

 

Huidcontact leidt binnen de 2 tot 8 uur tot roodheid en na 8 tot 12 u tot blaarvorming. De ernst van de symptomen hangt af van de hoeveelheid latex en de duur van het contact.




 

Als ‘wolfsmelk’ via spatten of via met sap bevuilde vingers in de ogen terecht komt kan dit leiden tot ernstige ontsteking van het bindvlies, letsels van het hoornvlies en zwelling van de oogleden. Een tijdelijke blindheid werd ooit beschreven. Kenmerkend zijn tranenvloed, lichtschuwheid en zeer intense pijn.

 

De plant is giftig. De zaden, die vroeger in de apotheek voorkwamen, werden ook als huismiddel om braken te bevorderen en als laxeermiddel (zie Naamgeving) gebruikt. Geen wonder, dat er ook wel vergiftigingen mee hebben plaats gevonden.

(Bron: https://www.antigifcentrum.be/natuur/planten/giftige-planten/euphorbia)

 

Alle delen van de plant, inclusief de zaden en wortels zijn dus giftig. Aanraking kan huidirritatie veroorzaken omdat de plant een latex (wolfsmelk) produceert. Hoewel het giftig is voor mensen en het meeste vee, lijken geiten het wel graag te eten en zijn ze immuun voor het gif. Maar de toxine kan echter door de geitenmelk terechtkomen waardoor ze ongeschikt wordt voor consumptie.

 

Kruisbladige wolfsmelk is ook bekend als een ‘mollenplant’ omdat het, naar verluidt, mollen zou afschrikken. Een andere naam is ‘petroleumplant’ omdat het een hoog gehalte aan koolwaterstoffen bevat, en er is gesuggereerd dat het mogelijks zou kunnen gebruikt worden als vervanging voor benzine als er voldoende van de plant zou groeien. (Onbevestigd)

 

Medicinaal werd wolfsmelk vroeger soms gebruikt als een gewelddadig zuiveringsmiddel. Maar nog een andere – bedenkelijke – toepassing staat beschreven. Bedelaars gebruikten de bladeren soms om lelijke huidzweren te veroorzaken, waardoor voorbijgangers hen uit medelijden meer geld zouden geven. 


 

Disclaimer

"Wilde planten in Brugge" is niet verantwoordelijk voor eventuele schade, van welke aard dan ook, als gevolg van het gebruik van planten voor medische of culinaire doeleinden.  “Wilde planten in Brugge” kan niet aansprakelijk gesteld worden voor aanspraken die voortkomen uit de verkeerde determinatie van een kruid of het verkeerde gebruik ervan in de ruimste zin van het woord. Dit artikel vervangt niet het deskundig advies van een arts of een erkend fytotherapeut.


Geen opmerkingen: