maandag 31 juli 2023

Citroengele honingklaver - Melilotus officinalis

 


Fietsend langs de Expressweg (N31) te Brugge kom je in de berm gegarandeerd de citroengele honingklaver te zien. Ik zag hem al langs verscheidene invalswegen naar Brugge.


De citroengele honingklaver (Melilotus officinalis), ook vaak akkerhoningklaver genoemd, is een tweejarige- of meerjarige plant uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). De plant komt van nature voor in Zuid-Europa, maar is tegenwoordig overal verspreid. Het is een slanke, onbehaarde plant die overvloedig voorkomt langs wegen en op bouwland. Ook komt de soort in de duinen voor. De plant wordt 30-150 cm hoog en bloeit van juli tot oktober.

(Wikipedia)

 

Klaver komt mogelijk van een Indo-Germaanse grondvorm glei (smeren), naar het kleverige vocht van de bloemen. Citroengeel slaat uiteraard op de kleur van de bloemen. Honingklaver bevat veel nectar, vandaar de Nederlandse naam. Melilotus bestaat uit de Griekse woorden meli (honing) en lotus (klaver). Officinalis komt van het Latijnse officium (werkplaats, in plantkundig/medische verband is dat de apotheek). Officinalis betekent dus in gebruik in de apotheek/geneeskrachtig.

Bron: https://wilde-planten.nl/citroengelehoningklaver.htm




Van de bladeren en bloemtoppen van de citroengele honingklaver kan een aftreksel worden gemaakt. Het is een heilzame plant die bij verschillende klachten en aandoeningen wordt toegepast. Zo werd honingklaver thee in middeleeuwen gedronken tegen verkoudheid en om van maag-darmklachten af te komen.

 

Verder vermoede ment ook een positieve werking op bloedvaten. Al eeuwenlang worden reumatische aandoeningen en zwellingen met honingklaver behandeld. Daarnaast zou het ontstekingsremmend werken op spataders en aambeien. Het plantenextract wordt gebruikt in natuurlijke verzorgingsproducten zoals shampoos, crèmes en zalven tegen spierpijn, zwellingen en kneuzingen. 

Bron: https://www.biobey.be/m/melilotus-officinalis/




 Een interessant artikel over de medicinale en culinaire toepassingen van de citroengele honingklaver is te vinden op:

https://herbgarden.co.za/mountainherb/herbinfo.php?id=646

 

 

Effects of Melilotus officinalis on acute inflammation: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.875

 

Pharmacognostic Evaluation of Melilotus officinalis: 

https://phcogj.com/article/154

 

In Vitro Evaluation of Antidiabetic and Anti-Inflammatory Activities of Polyphenolic-Rich Extracts from Anchusa officinalis and Melilotus officinalis.

https://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/acsomega.0c00929

 

Pharmacoinformatics-based phytochemical screening for anticancer impacts of yellow sweet clover, Melilotus officinalis: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0010482521007150

 

Constituents of the Medicinal Plant Melilotus officinalis: 

https://link.springer.com/article/10.1007/s10600-022-03883-8

 


 

 

Bronnen en meer info:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Citroengele_honingklaver

https://nl.wikisource.org/wiki/Plantenschat/131

https://www.ecopedia.be/planten/citroengele-honingklaver

https://waarnemingen.be/species/7052/

https://www.floravannederland.nl/planten/citroengele_honingklaver

https://wilde-planten.nl/citroengelehoningklaver.htm

https://www.biobey.be/m/melilotus-officinalis/


Lees ook de disclaimer bij deze blog:

https://wildeplanteninbrugge.blogspot.com/search/label/Disclaimer