maandag 17 juli 2023

Gewone klit - Arctium minus

 

Gewone klit - Arctium minus

Arctium minus, algemeen bekend als de gewone (of kleine) klit (klis), is een soort van tweejarige bloeiende plant in de familie Asteraceae. Het is inheems in Europa en Azië, maar is geïntroduceerd in verschillende andere regio's over de hele wereld. Arctium minus is nauw verwant aan Arctium lappa, de soort die bekend staat als grote klis. (Wikipedia)

 

De naam klit is vanzelfsprekend. Door de stekelige bloemhoofdjes blijven deze overal aan klitten. De wetenschappelijke naam voor de soortnaam voor Klit (Arctium lappa) bevestigt dit. Lappa is afgeleid van Labein (Grieks) en betekent "vasthouden". Dit omdat de stekelachtige bloemhoofdjes met hun weerhaakjes makkelijk blijven haken aan de vacht van een dier (of aan sokken, jas e.d.).

 

Gewone klit is een tweejarige plant die 100-150 cm hoog wordt en dezelfde kenmerken heeft als de grote klis. Het is inheems in Europa en wordt beschouwd als invasief in Australië, Noord- en Zuid-Amerika. 

 

Het wordt in de westerse en Aziatische kruidengeneeskunde gebruikt voor ontgiftende eigenschappen, ook al wordt grotere klis vaker gebruikt. De vezels van de plant zijn van oudsher gebruikt voor het maken van papier. Hij bloeit van juli tot september.

 

Net als zijn verwant, grotere klis, heeft Arctium minus een lange geschiedenis van medicinale en culinaire toepassingen. De wortels, bladeren en zaden werden traditioneel voor verschillende doeleinden gebruikt in kruidenremedies. De wortels werden gebruikt als vervanging voor de meer algemeen bekende ginseng in de traditionele Chinese geneeskunde.

 

Bronnen:

https://www.plantennamen.info/nederlandse-namen/kleineklit-gewone-klit-arctium-minus

https://wilde-planten.nl/gewoneklit.htm

https://www.hunebednieuwscafe.nl/2017/12/geslacht-arctium-klit-tot-klittenband/