woensdag 19 juli 2023

Handjesgras - Cynodon dactylon

 


Handjesgras is een sterk zodevormende, overblijvende plant uit de grassenfamilie (Poaceae) met een sterke zouttolerantie. De soort kwam oorspronkelijk in de tropen en subtropen voor, maar heeft zich van daaruit ook in Midden-Europa gevestigd. De bladeren sterven 's winters af.

 

Handjesgras is inheems in de zuidelijke helft van Azië en Europa alsook in Australië. In Noord- en Zuid-Amerika is handjesgras een wijdverspreide aangevoerde plant. Ook in Nederland en België staat handjesgras als aangevoerd en inmiddels ingeburgerd bekend. Handjesgras staat in drogere wegkanten en in droge, zonnige, vaak iets voedselrijke en verstoorde bermen...Sinds enige tijd komt handjesgras ook steeds meer in gazons in het stedelijk gebied voor. Mogelijk ook omdat het steeds meer in graszaadmengsels zit. 

 

Van oorsprong komt handjesgras uit de tropen en subtropen. De plant houdt dus van warmte en het is inderdaad zo dat hij zich de laatste, warme zomers flink heeft uitgebreid. Geen wonder dus dat ik de plant op een trottoir vond, aan de rand van een fietspad, badend in de volle zon.

 

Cynodon komt van het Griekse cynos (van de hond) en odous (tand), misschien naar de tandachtige vorm van de knoppen aan de wortelstok. Dactylon betekent vingerdragend.

 

Bronnen en meer info:

https://waarnemingen.be/species/6673/

https://wilde-planten.nl/handjesgras.htm

https://www.herbarium.be/plant/handjesgras-cynodon-dactylon/





Hola