woensdag 19 juli 2023

Kluwenzuring - Rumex conglomeratus

 


Kluwenzuring is een vaste plant die behoort tot de duizendknoopfamilie (Polygonaceae). De plant komt van oorsprong voor in West-, Midden- en Zuid-Europa, Zuidwest-Azië, Noordwest-Afrika en op een aantal eilanden in de Atlantische Oceaan. (Wikipedia)

 

De kluwenzuring groeit op natte, zeer voedselrijke grond. Waterkanten, uiterwaarden, natte graslanden en vochtige bospaden zijn belangrijke groeiplekken voor deze soort. Hier vond ik hem op de kademuur langs de Langerei.

 

Op Vlaamse schaal is kluwenzuring een zeer algemene soort. Enkel in de centrale Kempen ontbreekt ze grotendeels. Kluwenzuring komt het meest voor in de Polders, waar ze vooral langs sloten staat. Vaak gaat het echter maar om enkele exemplaren.

 

De meerjarige, tengere planten van de Kluwenzuring, Rumex conglomeratus Murray, uit de Duizendknoopfamilie of Polygonaceae, worden toch nog wel tussen de 50 en 100 cm hoog.

 

Zuring duidt op de zure smaak van de plant (door de aanwezigheid van oxaalzuur). Rumex komt het Latijnse woord rumex (werpspies), hetgeen slaat op de bladvorm van een aantal soorten. Conglomeratus betekent opeengehoopt of met kluwens.

 

Bronnen en meer info op:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kluwenzuring

https://www.floravannederland.nl/planten/kluwenzuring

https://www.ecopedia.be/planten/kluwenzuring

https://wilde-planten.nl/kluwenzuring.htm

 




 



Hola