donderdag 6 juli 2023

Harig wilgenroosje - Epilobium hirsutum

 




Als je dezer dagen langs het water rijdt – ’t zij aan de Brugse Ring, aan de Coupure of elders dan zie je vaak de roze bloemetjes van het harig wilgenroosje.
Het harig wilgenroosje (Epilobium hirsutum) is een 0,8-1,8 m hoge, algemeen voorkomende, vaste plant uit de teunisbloemfamilie (Onagraceae).


De zachtbehaarde stengel draagt 6-12 cm lange, langwerpige bladeren. De bladeren zijn meestal tegenoverstaand, terwijl het middelste blad vaak stengelomvattend is. Ook de bladeren zijn zachtbehaard. De bloemen hebben een diameter van 1,5-2,5 cm, vier uitgerande, licht- tot donker magenta kroonbladen en een vierspletige stempel. De plant bloeit van juni tot september. (Wikipedia)


De naam wilgenroosje dankt de plant aan het feit dat de bladen lijken op die van de wilg. Epilobium is van oorsprong een Oudgriekse naam epi (op), lobos (hauw of peul) en ion (een viool). De zaaddoos lijkt op een hauw en de bloem lijkt op Viola matronalis. Hirsutum betekent ruwharig.

Epilobium hirsutum L., met een rijk gehalte aan flavonoïden, wordt van oudsher gebruikt voor de preventie en behandeling van sommige ziekten.

Hoewel uit deze studies blijkt dat het een veelbelovende bron is voor natuurlijke antioxidant-, antikanker- en antibacteriële producten, blijven de klinische toepassingsresultaten onzeker. Vermoed wordt dat E. hirsutum kan worden gebruikt bij diverse aandoeningen.

De bladeren kunnen worden gebruikt om thee te zetten. Die thee wordt vaak gedronken in Rusland, waar het 'kaporie-thee' wordt genoemd. De plant is mogelijk giftig. Er zijn al meldingen geweest van vergiftiging die leidde tot stuiptrekkingen na het eten van de bladeren.